"We achten het recidivegevaar in het geval van de heer Belkacem te hoog", zegt parketwoordvoerder Ken Witpas. Belkacem zal nu binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen, waar het beroep behandeld wordt.

De Antwerpse raadkamer besliste eerder de woordvoerder van Sharia4Belgium vrij te laten. Hij zou onder meer een internetverbod krijgen en geen contact mogen hebben met de media.

De kans dat Belkacem binnenkort ook echt vrijkomt, lijkt echter klein. Minister van Justitie Annemie Turtelboom verklaarde na zijn aanhouding in juni dat Belkacem los van deze zaak sowieso nog een celstraf van zes maanden wacht omwille van een eerdere veroordeling. Na overleg tussen het kabinet van de minister en het parket werd beslist dat de woordvoerder van Sharia4Belgium die ook effectief zal moeten uitzitten. "Die straf hangt hem inderdaad nog steeds boven het hoofd", bevestigt Witpas.

Belkacem werd aangehouden begin juni op verdenking van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen niet-moslims. Een videoboodschap di ehij lanceerde naar aanleiding van de nikabrellen in Sint-Jans-Molenbeek nekten de voorman van de radicale islamistische beweging.

Strenge voorwaarden

Indien hij wordt vrijgelaten, zal dat echter wel onder strenge voorwaarden zijn. Dat zegt Walter Daemen, een van zijn advocaten. Belkacem mag geen video's meer verspreiden op het internet, en ook geen contact zoeken met de media. Volgens De Standaard, die met Belkacems andere advocaat Sven Mary sprak, mag hij ook geen contact hebben met leden van Sharia4Belgium.

Mary en Daemen reageren zeer tevreden: "Meneer Belkacem zit al anderhalve maand in voorhechtenis voor aanzetten tot haat. Dat zijn feiten waar hij maximum een jaar cel kan voor krijgen. Het wordt tijd dat de rede terugkeert in deze zaak. Daar heeft de voorzitter van de raadkamer heeft nu voor gezorgd. Justitie heeft bewezen dat ze onafhankelijk is."

"De detentievervangende maatregelen, die wij ook zelf al hadden voorgesteld, zijn erg streng", vervolgt Daemen. "De raadkamer heeft blijkbaar onze redenering gevolgd dat een aanhouding in dat geval niet langer nodig is," aldus Daemen. (SD/TE)

"We achten het recidivegevaar in het geval van de heer Belkacem te hoog", zegt parketwoordvoerder Ken Witpas. Belkacem zal nu binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen, waar het beroep behandeld wordt. De Antwerpse raadkamer besliste eerder de woordvoerder van Sharia4Belgium vrij te laten. Hij zou onder meer een internetverbod krijgen en geen contact mogen hebben met de media. De kans dat Belkacem binnenkort ook echt vrijkomt, lijkt echter klein. Minister van Justitie Annemie Turtelboom verklaarde na zijn aanhouding in juni dat Belkacem los van deze zaak sowieso nog een celstraf van zes maanden wacht omwille van een eerdere veroordeling. Na overleg tussen het kabinet van de minister en het parket werd beslist dat de woordvoerder van Sharia4Belgium die ook effectief zal moeten uitzitten. "Die straf hangt hem inderdaad nog steeds boven het hoofd", bevestigt Witpas. Belkacem werd aangehouden begin juni op verdenking van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen niet-moslims. Een videoboodschap di ehij lanceerde naar aanleiding van de nikabrellen in Sint-Jans-Molenbeek nekten de voorman van de radicale islamistische beweging.Strenge voorwaardenIndien hij wordt vrijgelaten, zal dat echter wel onder strenge voorwaarden zijn. Dat zegt Walter Daemen, een van zijn advocaten. Belkacem mag geen video's meer verspreiden op het internet, en ook geen contact zoeken met de media. Volgens De Standaard, die met Belkacems andere advocaat Sven Mary sprak, mag hij ook geen contact hebben met leden van Sharia4Belgium. Mary en Daemen reageren zeer tevreden: "Meneer Belkacem zit al anderhalve maand in voorhechtenis voor aanzetten tot haat. Dat zijn feiten waar hij maximum een jaar cel kan voor krijgen. Het wordt tijd dat de rede terugkeert in deze zaak. Daar heeft de voorzitter van de raadkamer heeft nu voor gezorgd. Justitie heeft bewezen dat ze onafhankelijk is.""De detentievervangende maatregelen, die wij ook zelf al hadden voorgesteld, zijn erg streng", vervolgt Daemen. "De raadkamer heeft blijkbaar onze redenering gevolgd dat een aanhouding in dat geval niet langer nodig is," aldus Daemen. (SD/TE)