Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In theorie kunnen diefstallen al een tijd op gemeentelijk niveau bestraft worden via de GAS-wet. Dat de burgemeesters nu de alarmbel luiden, heeft alles te maken met een omzendbrief van de procureurs-generaal. Daarin leggen die uit hoe ze de praktische toepassing van de GAS-wet zien.

Volgens Het Laatste Nieuws komt dat hierop neer: als de parketten het te druk hebben, kunnen ze een heleboel zaken doorschuiven naar de gemeenten. Een diefstal die bestraft wordt via een GAS-boete, komt uiteraard ook niet op het strafblad van de dader. Ook slagen en verwondingen kunnen in principe door de lokale besturen worden vervolgd.

Dringend overleg

"Het kan niet dat zo'n gerechtelijke taken overgedragen worden aan de bestuurlijke overheid", reageert Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde en Nationaal Voorzitter van de Adviesraad Burgemeesters Lokale Politie. "Zo worden wij vaststeller, onderzoeker en rechter tegelijkertijd."

In de provincie Oost-Vlaanderen is er maandag een overlegvergadering met alle burgemeesters, de gouverneur en de procureur.

(Belga/RR)

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In theorie kunnen diefstallen al een tijd op gemeentelijk niveau bestraft worden via de GAS-wet. Dat de burgemeesters nu de alarmbel luiden, heeft alles te maken met een omzendbrief van de procureurs-generaal. Daarin leggen die uit hoe ze de praktische toepassing van de GAS-wet zien. Volgens Het Laatste Nieuws komt dat hierop neer: als de parketten het te druk hebben, kunnen ze een heleboel zaken doorschuiven naar de gemeenten. Een diefstal die bestraft wordt via een GAS-boete, komt uiteraard ook niet op het strafblad van de dader. Ook slagen en verwondingen kunnen in principe door de lokale besturen worden vervolgd. "Het kan niet dat zo'n gerechtelijke taken overgedragen worden aan de bestuurlijke overheid", reageert Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde en Nationaal Voorzitter van de Adviesraad Burgemeesters Lokale Politie. "Zo worden wij vaststeller, onderzoeker en rechter tegelijkertijd." In de provincie Oost-Vlaanderen is er maandag een overlegvergadering met alle burgemeesters, de gouverneur en de procureur. (Belga/RR)