Het Brussels parket-generaal bevestigt dat de advocaat van het Mechelse aartsbisdom en kardinaal Godfried Danneels een wrakingsverzoek heeft ingediend tegen onderzoeksrechter Wim De Troy. De behandeling ervan kan nog een tijd duren.

Fernand Keuleneer diende het wrakingsonderzoek in tegen de onderzoeksrechter die op 24 juni de ophefmakende huiszoekingen liet uitvoeren bij het aartsbisdom en bij Danneels.

Adocaat-generaal Roland De Bruyne van het Brussels parket-generaal bevestigde vrijdag dat het verzoek is binnengekomen. Het zal behandeld worden door de eerste kamer van het Brusselse hof van beroep, maar wanneer is nog niet bekend.

Werkgroep ontzet

Volgens De Bruyne kan dat nog een tijd duren. De behandeling gebeurt pas nadat de onderzoeksrechter een antwoord heeft geformuleerd op het verzoek en het parket-generaal een advies heeft gegeven.

Keuleneer zelf wilde over de inhoud en de motivatie van zijn verzoek vrijdag geen commentaar geven. De werkgroep Mensenrechten in de Kerk liet vrijdag weten 'ontzet en gedegouteerd' te zijn over de wraking van De Troy.

Volgens haar toont een en ander de 'minachting' van de kerk voor
de slachtoffers van seksueel misbruik aan. Ook het 'Survivors Network of those Abused by Priests' (SNAP) reageerde vrijdag. Volgens het netwerk toont de wraking aan dat de kerk en Danneels iets te verbergen hebben. Ze pleit voor een parlementaire
onderzoekscommissie.

Het Brussels parket-generaal bevestigt dat de advocaat van het Mechelse aartsbisdom en kardinaal Godfried Danneels een wrakingsverzoek heeft ingediend tegen onderzoeksrechter Wim De Troy. De behandeling ervan kan nog een tijd duren.Fernand Keuleneer diende het wrakingsonderzoek in tegen de onderzoeksrechter die op 24 juni de ophefmakende huiszoekingen liet uitvoeren bij het aartsbisdom en bij Danneels.Adocaat-generaal Roland De Bruyne van het Brussels parket-generaal bevestigde vrijdag dat het verzoek is binnengekomen. Het zal behandeld worden door de eerste kamer van het Brusselse hof van beroep, maar wanneer is nog niet bekend.Werkgroep ontzetVolgens De Bruyne kan dat nog een tijd duren. De behandeling gebeurt pas nadat de onderzoeksrechter een antwoord heeft geformuleerd op het verzoek en het parket-generaal een advies heeft gegeven.Keuleneer zelf wilde over de inhoud en de motivatie van zijn verzoek vrijdag geen commentaar geven. De werkgroep Mensenrechten in de Kerk liet vrijdag weten 'ontzet en gedegouteerd' te zijn over de wraking van De Troy.Volgens haar toont een en ander de 'minachting' van de kerk voor de slachtoffers van seksueel misbruik aan. Ook het 'Survivors Network of those Abused by Priests' (SNAP) reageerde vrijdag. Volgens het netwerk toont de wraking aan dat de kerk en Danneels iets te verbergen hebben. Ze pleit voor een parlementaire onderzoekscommissie.