Parket doet oproep aan slachtoffers misbruik

© Belga

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken die een dossier hadden ingediend bij de commissie-Adriaenssens, worden opgeroepen om opnieuw klacht in te dienen.

Het federaal parket roept slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken die een dossier hadden ingediend bij de commissie-Adriaenssens, op om opnieuw klacht in te dienen, ditmaal rechtstreeks bij het parket. De oproep is gericht aan de slachtoffers die willen dat hun klacht ook een gerechtelijk gevolg krijgt. In 25 gevallen gaat het federaal parket rechtstreeks de slachtoffers contacteren en hen vragen een klacht in te dienen, omdat er in die gevallen een gevaar voor recidive of een risico voor de slachtoffers bestaat.

Inbeslagname

De dossiers van de commissie-Adriaenssens werden in juni 2010 door onderzoeksrechter Wim De Troy in beslag genomen. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vernietigde die inbeslagname echter, waardoor het gerecht de stukken niet meer kan gebruiken. De slachtoffers krijgen de dossiers nu terug.

Van de 475 mensen die een dossier hadden ingediend bij de commissie-Adriaenssens, waren er een aantal die niet wilden dat hun klacht een gerechtelijk gevolg kende. Wie wel nog een gerechtelijke procedure wil, kan zich nu bij het federaal parket melden.

“We hadden er eerst aan gedacht alle slachtoffers persoonlijk aan te schrijven”, zegt federaal procureur Johan Delmulle, “maar we hebben daarvan afgezien omdat er een aantal mensen zijn bij wie de omgeving of familie niet weet dat ze ooit het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. We willen die privacy respecteren en doen daarom een oproep via de pers.”

Gevaar

Het parket heeft de 475 dossiers ondertussen wel al doorgenomen, om na te gaan of er gevaar voor recidive was, bij hetzelfde slachtoffer of bij andere slachtoffers, of om na te gaan of er andere acute gevaren waren, bijvoorbeeld een zelfmoordrisico bij het slachtoffer.

Delmulle: “In 25 gevallen hebben we vastgesteld dat er inderdaad een dergelijk gevaar bestaat. Die mensen contacteren we wel rechtstreeks met de vraag een nieuwe klacht in te dienen.”

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content