Parket: Abdeslam was ongewapend, drie huizen doorzocht, Amine Choukri blijft een raadsel

Onderzoek in de Vierwindenstraat in Molenbeek © BELGA

Salah Abdeslam was ongewapend bij zijn arrestatie. Er werden drie huizen doorzocht, maar in twee van die huizen werd niets gevonden. Dat werd gezegd op een persconferentie van het parket.

Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, gaf een chronologie van de feiten.

Vanaf 16u30 viel de politie binnen op drie adressen. In de Zeepziederijstraat in Molenbeek en in de Malie van de Topweg in Jette vond men niets, maar in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek werd de langgezochte Salah Abdeslam gearresteerd, samen met een man die onder de naam Amine Choukri opereerde. Er werden ook drie leden gearresteerd van het gezin, dat de verdachten onderdak bood: Abid A., Sihane A. en Djemila M. De vader en moeder werden op straat gearresteerd, de zoon bevond zich in het huis.

Hoe de speurders deze adressen op het spoor kwamen, wil het federaal parket niet kwijt. (Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN, die verwijst naar de RTBf, had Abdeslam na de confrontatie van dinsdag in Vorst getelefoneerd met iemand die afgeluisterd werd.)

Salah Abdeslam werd rond 16u40 opgepakt. “Hij raakte lichtgewond aan het been en werd overgebracht naar het ziekenhuis. In diezelfde woning werd ook de zich noemende Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri, opgepakt.” Abdeslam en Choukri waren niet gewapend toen ze opgepakt werden en kregen ook niet de kans zich te verzetten of anderszins te reageren, aldus het federaal parket. Ook Choukri raakte bij zijn arrestatie lichtgewond. Hoe de verwondingen ontstonden, werd niet gezegd.

Vingerafdrukken

Het federaal parket toonde zich meer dan tevreden dat de voortvluchtige Salah Abdeslam levend en wel kon opgepakt worden. “Er lag na de aanslagen in Parijs toch een zekere druk op onze schouders, die nu gedeeltelijk is weggenomen”, aldus Eric Van Der Sypt. “Dat hij levend kon gearresteerd worden, is te danken aan het opmerkelijke werk van de politiediensten. We bedanken ook een aantal media die bepaalde informatie die bij hen gekend was, op onze vraag niet hebben verspreid.”

Parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt
Parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt© BELGA

Het scheelde immers geen haar of de operatie van vrijdagnamiddag had op een fiasco kunnen uitdraaien. Verschillende binnenlandse media waren al enige tijd op de hoogte van het feit dat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam aangetroffen waren in de flat in de Driesstraat in Vorst maar brachten dat nieuws niet, op vraag van het federaal parket. Een Frans medium lanceerde het bericht vrijdagnamiddag wel. “We hadden liever gehad dat dat niet was gebeurd”, aldus Eric Van Der Sypt. “Deze hele operatie had anders kunnen aflopen. Dat hij levend is opgepakt, is te danken aan het professionele werk van de speciale eenheden, wiens eerste missie het altijd is om verdachten levend in te rekenen. We willen ook wijzen op het opmerkelijke werk van de federale gerechtelijke politie van Brussel, die vier maanden lang onafgebroken naar Salah Abdeslam heeft gezocht.” Met de arrestatie van Abdeslam is het doek over het onderzoek nog lang niet gevallen, waarschuwt het federaal parket wel. “Salah Abdeslam is zeker een belangrijke verdachte maar er zijn in dit dossier nog andere, minstens even belangrijke figuren die al eerder opgepakt werden en andere die nog op de vlucht zijn.”

Amine Choukri

De identiteit van Amine Choukri (of Monir Ahmed Alaaj) blijft een raadsel. Zijn twee identiteiten zijn vals, en zijn vingerafdrukken zijn volgens het parket in geen enkele databank ter wereld teruggevonden.

De man was al gekend bij de speurders omdat hij samen met Salah Abdeslam gecontroleerd werd op een snelwegparking in het Duitse Ulm, op 3 oktober 2015. Bij die controle werden zijn vingerafdrukken genomen, wat de speurders in staat stelde hem vrijdag te identificeren. “Vermoedelijk is Abdeslam hem gaan ophalen net zoals hij dat met Samir Bouzid en Soufiane Kayal had gedaan”, aldus Van Der Sypt. “In de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Amine Choukri. Bovendien waren zijn vingerafdrukken eveneens aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt.” Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december wed verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content