‘Pan-Europese’ partij Volt komt met Antwerpse federale lijst

Volt is in alle lidstaten van de Europese Unie actief om er te pleiten voor een versterkt Europa. © Belga Image

In Antwerpen heeft de partij Volt haar Antwerpse federale lijst voorgesteld, de enige lijst voor de Kamer die de ‘pan-Europese’ partij indiende. Lijsttrekker is Jens Verwilligen, een 23-jarige leerkracht.

Volt focust op thema’s als burgerparticipatie, ecologische transitie, de gelijkheid tussen man en vrouw, de oprichting van een Europees leger en dierenrechten.

De partij ontstond als reactie op het brexitreferendum in het Verenigd Koninkrijk en is intussen in alle lidstaten van de Europese Unie actief om er te pleiten voor een versterkt Europa, maar ook voor hervormingen die van de EU minder een ver-van-mijn-bedshow moeten maken.

Volt werkt bottom-up: alle leden hebben evenveel inspraak in het programma. ‘We willen Europa weer dichter bij de burger brengen’, zegt Verwilligen. ‘Volt situeert zich ergens tussen een burgerbeweging en een politieke partij, met de beste elementen van beide.’

Programma

De verkiezingsprogramma’s voor 26 mei, zowel Europees als federaal, zijn gebaseerd op de ‘Amsterdam declaration’ die de leden van de verschillende Europese afdelingen van Volt hebben samengesteld.

Volt wil onder meer een minimale bedrijfsbelasting van 15 procent (ook voor multinationals), meer wetgevende macht voor het Europees Parlement, een soort Europese burgerbegroting, een Europese openbare omroep, een Europees leger, meer uitwisseling tussen onderwijsinstellingen, een vliegtuigtaks op Europees niveau en meer investeringen in en belastingvoordelen voor circulaire economie en groene energie.

Volt hoopt in een of meerdere landen een zitje in het Europees Parlement te veroveren. ‘In België de kiesdrempel halen wordt moeilijk’, beseft Evert Kanse, een 20-jarige student en derde op de Antwerpse Kamerlijst van Volt. ‘We willen vooral onze stem laten horen en op termijn doorgroeien.’

Partner Content