Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) krijgt een week extra de tijd om te zoeken naar oplossingen in de federale formatie. Hij kijkt daarbij nog altijd voornamelijk naar PS en N-VA, liet hij maandagmiddag uitschijnen na zijn consultatie op het paleis.

Koning Filip gaf minister van Justitie Koen Geens eind vorige maand de taak om als koninklijk opdrachthouder de nodige initiatieven te nemen om een volwaardige federale regering tot stand te brengen. Vandaag/maandag moest hij verslag uitbrengen op het paleis, waarna Geens nog een week extra de tijd kreeg. Volgende week maandag wordt hij opnieuw ten paleize verwacht.

Na afloop van de consultatie met de koning - die een uurtje duurde - was Geens karig met commentaar. 'De koning heeft mij gevraagd om verder te onderzoeken welke initiatieven genomen kunnen worden om een volwaardige regering te vormen. Ik heb twee belangrijke manieren en trefwoorden om voortgang te maken: vertrouwen en discretie. Zodat het land zo snel mogelijk naar een nieuwe regering kan geleid worden', klonk het.

De CD&V-vicepremier bevestigde wel dat hij nog altijd aan een coalitie met zowel PS als N-VA werkt. 'Het spreekt vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen, maar dat wil niet zeggen dat ik mij niet zo breed mogelijk informeer', voegde hij daaraan toe.

'Streef ernaar dat partijen met zwaarste gewicht samen verantwoordelijkheid nemen'

Volgens Geens is de sfeer aan tafel op dit moment goed. 'Ik heb een goed gevoel bij de menselijke contacten die ik heb', zei hij. 'Als ik signalen zie dan houd ik dat liever voor mezelf, maar ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen geniet van alle partijen om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken.'

De koninklijk opdrachthouder benadrukte wel dat vertrouwen en discretie bewaard moeten blijven.

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) krijgt een week extra de tijd om te zoeken naar oplossingen in de federale formatie. Hij kijkt daarbij nog altijd voornamelijk naar PS en N-VA, liet hij maandagmiddag uitschijnen na zijn consultatie op het paleis. Koning Filip gaf minister van Justitie Koen Geens eind vorige maand de taak om als koninklijk opdrachthouder de nodige initiatieven te nemen om een volwaardige federale regering tot stand te brengen. Vandaag/maandag moest hij verslag uitbrengen op het paleis, waarna Geens nog een week extra de tijd kreeg. Volgende week maandag wordt hij opnieuw ten paleize verwacht. Na afloop van de consultatie met de koning - die een uurtje duurde - was Geens karig met commentaar. 'De koning heeft mij gevraagd om verder te onderzoeken welke initiatieven genomen kunnen worden om een volwaardige regering te vormen. Ik heb twee belangrijke manieren en trefwoorden om voortgang te maken: vertrouwen en discretie. Zodat het land zo snel mogelijk naar een nieuwe regering kan geleid worden', klonk het. De CD&V-vicepremier bevestigde wel dat hij nog altijd aan een coalitie met zowel PS als N-VA werkt. 'Het spreekt vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen, maar dat wil niet zeggen dat ik mij niet zo breed mogelijk informeer', voegde hij daaraan toe. Volgens Geens is de sfeer aan tafel op dit moment goed. 'Ik heb een goed gevoel bij de menselijke contacten die ik heb', zei hij. 'Als ik signalen zie dan houd ik dat liever voor mezelf, maar ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen geniet van alle partijen om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken.' De koninklijk opdrachthouder benadrukte wel dat vertrouwen en discretie bewaard moeten blijven.