Paarse demarche in euthanasiedebat valt CD&V zwaar

© Belga

CD&V is en blijft duidelijk ‘not amused’ met de houding van coalitiepartners Open VLD en SP.A in het euthanasiedebat.

Dat Open VLD en SP.A (samen met PS en MR) afgelopen week plots op de proppen kwamen met wetsvoorstellen in het euthanasiedebat, getuigt volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke van weinig respect. Ook senatrice Els Van Hoof vindt dat de CD&V door de coalitiepartners “buitenspel is gezet”. CD&V dringt aan op overleg, maar er zijn duidelijk wonden geslagen. Dat bleek in De Zevende Dag.

Het was afgelopen donderdag al duidelijk. De Vlaamse christen-democraten voelden zich gepasseerd toen de paarse partijen “achter hun rug” een persconferentie gaven met hun voorstellen rond de uitbreiding van de euthanasiewetgeving. De demarche van de paarse partijen ligt bij CD&V-voorzitter Wouter Beke (CD&V) nog altijd zwaar op de maag.

“We verwachten meer respect. Het gaat niet op dat twee partijen, of vier partijen als je MR en PS meerekent, voorstellen op tafel leggen en dan zeggen: ‘het is instappen of opstappen’. Zo werkt dat niet”, aldus Beke in De Zevende Dag.

Ook CD&V-senatrice Els Van Hoof benadrukt dat haar partij door de coalitiepartners “buitenspel is gezet”. “Dit getuigt van weinig respect voor de grootste Vlaamse partij in de regering”, aldus Van Hoof.

Swennen: ‘Laat de democratie spelen’

Guy Swennen (SP.A) en Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) ontkennen dat ze CD&V bewust hebben gepasseerd en nu voor het blok willen zetten. “Laat ons het debat starten op basis van die voorstellen”, zegt Swennen.

Op de vraag of Open VLD en SP.A de eigen voorstellen ook willen doorzetten zonder de steun van de CD&V (en dus op zoek zullen gaan naar een wisselmeerderheid) antwoorden Swennen en De Gucht eerder ontwijkend. “Laat de democratie spelen”, aldus Swennen. De Gucht wil een zo breed mogelijke steun voor de voorstellen. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er verschillende CD&V’ers onze voorstellen zouden steunen als men elk parlementslid vrij zou laten oordelen”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content