Na urenlang overleg heeft de Nationale Veiligheidsraad dinsdagavond beslist de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus op te schroeven die gelden tot en met 5 april. Een volledige lockdown wordt het niet, al wordt er nadrukkelijk gevraagd om 'zoveel mogelijk thuis te blijven en anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren'. Blijft thuis, bescherm uzelf en uw omgeving en respecteer

Welke maatregelen werden er precies genomen? Een overzicht:

  • Alle niet-essentiële handelszaken gaan vanaf woensdagmiddag om 12 uur dicht en samenkomsten in groep worden verboden. Er gaat dus een samenscholingsverbod van kracht. Wie zich gezond voelt, kan wel nog naar buiten voor verplaatsingen van en naar het werk, de supermarkt, de apotheek, de dokter, de bank, de post, de krantenwinkel of het tankstation. Maar doe dat alleen en enkel als het ook strikt noodzakelijk is.
  • Bedrijven moeten dan weer verplicht telewerk organiseren 'voor alle functies waar dat kan en zonder uitzondering', los van hun omvang. Als dat echt niet kan moeten ze de regels van social distancing maximaal respecteren, 'zowel voor de uitoefening van de job als voor het transport dat de werkgever regelt'. Daar zal streng op worden toegezien: bedrijven die zich niet aan de regels houden krijgen een zware boete, als het daarna nog niet gebeurt zal de onderneming gesloten worden, waarschuwde Wilmès. Naar het werk gaan is dus niet per definitie verboden, maar is simpelweg overbodig als het ook van thuis uit kan.
  • Ontspanning zoeken in de buitenlucht - wandelen, sporten - wordt zelfs aangemoedigd. Maar ook daar is social distancing van belang: afstand houden, en zich buiten wagen met maximaal één ander persoon, een gezinslid of vriend of vriendin. Een wandeling maken mag enkel in de eigen buurt: eerst samen in de auto springen om vervolgens ergens anders te gaan wandelen, is niet de bedoeling. Hand-in-hand lopen met je lief, is niet toegestaan.
  • Supermarkten blijven open, maar de toegang wordt wel beperkt. Een beperkt aantal personen mag de winkel binnen en er mag maximaal één iemand per 10 vierkante meter aanwezig zijn. Iedereen mag maximum 30 minuten winkelen zodat iedereen die dat wil kan inkopen kan doen.
  • Alle reizen buiten België die niet essentieel zijn worden verboden tot en met 5 april.
  • Nachtwinkels mogen open blijven tot 22 uur, maar ook zij moeten voldoende afstand tussen klanten bewaren.
  • Kappers mogen openblijven gedurende de week, maar er mag maar één klant per keer het salon binnen.
  • De cafés, die vorige week al de deuren moesten sluiten, moeten nu ook hun terrasmeubilair verwijderen.
  • Markten moeten sluiten , voedingskramen mogen enkel nog staan op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.
  • Tot slot blijven de maatregelen die vorige week al werden genomen van kracht. De lessen op school zijn opgeschort, maar opvang voor kinderen van ouders in essentiële sectoren of die enkel bij de grootouders terechtkunnen, blijft gegarandeerd. Ook crèches blijven open. Het openbaar vervoer blijft rijden, maar moet zich zo organiseren dat de reizigers voldoende afstand kunnen houden.

Alle maatregelen zijn van kracht tot en met 5 april. Wie de afspraken niet naleeft, riskeert een boete tot 4.000 euro en een correctionele vervolging die kan leiden tot een celstraf van vier maanden.

De Block: 'Strengere maatregelen omdat het nodig is'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beseft dat de door de Nationale Veiligheidsraad genomen maatregelen veel van de bevolking vragen, maar benadrukt dat ze ook echt nodig zijn.

'Het is een verstrenging van de maatregelen omdat het nodig is, omdat we nu op een cruciaal moment zijn waar het aantal mensen dat gehospitaliseerd wordt gevoelig omhoog gaat. Dit is nu het moment om de curve af te kunnen vlakken en daar zijn meer maatregelen voor nodig', verklaarde De Block dinsdagavond meteen na de persconferentie aan de vrt.

'Wat ook belangrijk is, is dat de maatregelen die we al genomen hebben beter opgevolgd worden.' De minister beseft dat dit veel vraagt van de bevolking. 'We vragen die inspanning nu voor een aantal weken om het verschil te maken. Als we wachten tot er duizenden mensen in onze ziekenhuizen liggen, zullen die maatregelen niets meer uithalen. Dat weten we uit de voorbeelden uit het buitenland', aldus De Block.

Na urenlang overleg heeft de Nationale Veiligheidsraad dinsdagavond beslist de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus op te schroeven die gelden tot en met 5 april. Een volledige lockdown wordt het niet, al wordt er nadrukkelijk gevraagd om 'zoveel mogelijk thuis te blijven en anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren'. Blijft thuis, bescherm uzelf en uw omgeving en respecteer Welke maatregelen werden er precies genomen? Een overzicht: Alle maatregelen zijn van kracht tot en met 5 april. Wie de afspraken niet naleeft, riskeert een boete tot 4.000 euro en een correctionele vervolging die kan leiden tot een celstraf van vier maanden.