Dit is een overzichtsartikel, volg de laatste updates in onze live

Bij een huiszoeking in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs werden de agenten nog voor het betreden van de woning onder vuur genomen. Dat was omstreeks 14.30 uur in de Driesstraat in Vorst. De agenten werden onmiddellijk beschoten door de voordeur. Aanvankelijk was er sprake van drie lichtgewonde agenten, mogelijk gaat het om vier.

Opvallend is dat volgens woordvoerder Eric Van Der Sypt van het federaal parket vooraf nochtans geen zwaar verzet werd verwacht.

Verdachte gedood

Daarop werd een grootscheepse klopjacht op touw gezet, waarbij tientallen agenten en een helikopter werden ingezet. Bij de antiterreuractie waren ook Franse agenten betrokken. De gewonden zouden wel allemaal Belgen zijn.

Klopjacht na schietpartij in Vorst, Belga Image
Klopjacht na schietpartij in Vorst © Belga Image

Omstreeks 16.30 uur en 18.15 uur waren er opnieuw berichten over schoten.

Het federaal parket heeft intussen bevestigd dat bij de inval in een woning in de Driesstraat één verdachte is omgekomen. Over de identiteit van die persoon is niets bekend, maar het gaat niet om de voortvluchtige Salah Abdeslam.

Een of twee andere verdachten zijn mogelijk nog op de vlucht, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. De politieoperatie is nog steeds aan de gang.

Scholen en crèches afgezet

Tijdens de politieactie werden ook twee scholen en twee crèches afgezet. De ouders van de kinderen werden opgevangen in de Sint-Denijsstraat. Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat. Beide crèches en scholen zijn intussen ontruimd, de ouders konden hun kinderen oppikken.

Ook een deel van de buurtbewoners die zich aandienen bij de politie kregen intussen toelating om ofwel zelf terug te keren naar hun woning, of te worden geëscorteerd door agenten, afhankelijk van de locatie van hun woning in de veiligheidszone rond de Driesstraat, zo verduidelijken de ordediensten.

Verklaring

Aanvankelijk was er ook sprake dat de Nationale Veiligheidsraad mogelijk bijeen zou komen over de situatie, maar dat gaat voorlopig niet door.

Wel zal premier Charles Michel (MR), samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens (MR) van Justitie, na 21 uur een verklaring afleggen. (KVDA)

Bij een huiszoeking in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs werden de agenten nog voor het betreden van de woning onder vuur genomen. Dat was omstreeks 14.30 uur in de Driesstraat in Vorst. De agenten werden onmiddellijk beschoten door de voordeur. Aanvankelijk was er sprake van drie lichtgewonde agenten, mogelijk gaat het om vier. Opvallend is dat volgens woordvoerder Eric Van Der Sypt van het federaal parket vooraf nochtans geen zwaar verzet werd verwacht.Daarop werd een grootscheepse klopjacht op touw gezet, waarbij tientallen agenten en een helikopter werden ingezet. Bij de antiterreuractie waren ook Franse agenten betrokken. De gewonden zouden wel allemaal Belgen zijn.Omstreeks 16.30 uur en 18.15 uur waren er opnieuw berichten over schoten.Het federaal parket heeft intussen bevestigd dat bij de inval in een woning in de Driesstraat één verdachte is omgekomen. Over de identiteit van die persoon is niets bekend, maar het gaat niet om de voortvluchtige Salah Abdeslam.Een of twee andere verdachten zijn mogelijk nog op de vlucht, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. De politieoperatie is nog steeds aan de gang.Tijdens de politieactie werden ook twee scholen en twee crèches afgezet. De ouders van de kinderen werden opgevangen in de Sint-Denijsstraat. Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat. Beide crèches en scholen zijn intussen ontruimd, de ouders konden hun kinderen oppikken.Ook een deel van de buurtbewoners die zich aandienen bij de politie kregen intussen toelating om ofwel zelf terug te keren naar hun woning, of te worden geëscorteerd door agenten, afhankelijk van de locatie van hun woning in de veiligheidszone rond de Driesstraat, zo verduidelijken de ordediensten.Aanvankelijk was er ook sprake dat de Nationale Veiligheidsraad mogelijk bijeen zou komen over de situatie, maar dat gaat voorlopig niet door. Wel zal premier Charles Michel (MR), samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens (MR) van Justitie, na 21 uur een verklaring afleggen. (KVDA)