De Nationale Veiligheidsraad, maandagavond bijeengeroepen door premier Charles Michel, "nam kennis" van het advies van OCAD. Het dreigingsniveau, dat zaterdag van algemeen 2 naar "3 voor grote evenementen" was verhoogd, wordt nu voor heel België op 3 gebracht. Dat betekent dat er een "ernstige dreiging" is, die "mogelijk en waarschijnlijk is", en dat er meer veiligheidsdiensten ingezet kunnen worden. Er zijn in totaal vier dreigingsniveaus.

Er werd geen nadere uitleg verstrekt rond de verhoging van het dreigingsniveau maar blijkbaar speelt het feit dat Saleh Abdeslam nog op vrije voeten is een rol. Hij wordt gezocht als verdachte van de aanslagen in Parijs. De politie heeft een nieuw opsporingsbericht over hem verspreid.

'Geen risico'

Op vraag van de regering en het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft de Belgische voetbalbond de voor vanavond geplande vrienschappelijke interland met Spanje afgelast. Die had moeten plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion.

De voetbalbond verspreidde volgende mededeling: "Wij betreuren heel erg dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. We willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters."

Het stadion was volledig uitverkocht. Er werden bijna 50.000 supporters aan het Koning Boudewijnstadion verwacht. De mensen die een ticket hadden gekocht, zullen in loop van de week informatie krijgen van de voetbalbond, aldus nog de veotbalbond.

Gouverneurs versus asielzoekers

In de VS is een snel groeiende revolte ontstaan tegen de toezegging van de regering Obama om volgend jaar 10.000 Syrische asielzoekers op te nemen. Maandag hebben 19 Republikeinse gouverneurs aangekondigd dat ze de asielzoekers niet tot hun staat zullen toelaten. Het gaat onder meer om de staten Texas, Illinois en Massachusetts. Het is niet duidelijk of het wettelijk kan dat een staat nationaal toegelaten asielzoekers de toegang weigert. Ook hebben minstens 2 Republikeinse presidentskandidsaten, Jeb Bush en Ted Cruz, de president opgeroepen om voornamelijk christelijke asielzoekers toe te laten.

De president reageerde afwijzend: "We hebben geen religieuze test voor ons mededogen".

(Belga/RR)

De Nationale Veiligheidsraad, maandagavond bijeengeroepen door premier Charles Michel, "nam kennis" van het advies van OCAD. Het dreigingsniveau, dat zaterdag van algemeen 2 naar "3 voor grote evenementen" was verhoogd, wordt nu voor heel België op 3 gebracht. Dat betekent dat er een "ernstige dreiging" is, die "mogelijk en waarschijnlijk is", en dat er meer veiligheidsdiensten ingezet kunnen worden. Er zijn in totaal vier dreigingsniveaus.Er werd geen nadere uitleg verstrekt rond de verhoging van het dreigingsniveau maar blijkbaar speelt het feit dat Saleh Abdeslam nog op vrije voeten is een rol. Hij wordt gezocht als verdachte van de aanslagen in Parijs. De politie heeft een nieuw opsporingsbericht over hem verspreid.Op vraag van de regering en het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft de Belgische voetbalbond de voor vanavond geplande vrienschappelijke interland met Spanje afgelast. Die had moeten plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion.De voetbalbond verspreidde volgende mededeling: "Wij betreuren heel erg dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. We willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters." Het stadion was volledig uitverkocht. Er werden bijna 50.000 supporters aan het Koning Boudewijnstadion verwacht. De mensen die een ticket hadden gekocht, zullen in loop van de week informatie krijgen van de voetbalbond, aldus nog de veotbalbond.In de VS is een snel groeiende revolte ontstaan tegen de toezegging van de regering Obama om volgend jaar 10.000 Syrische asielzoekers op te nemen. Maandag hebben 19 Republikeinse gouverneurs aangekondigd dat ze de asielzoekers niet tot hun staat zullen toelaten. Het gaat onder meer om de staten Texas, Illinois en Massachusetts. Het is niet duidelijk of het wettelijk kan dat een staat nationaal toegelaten asielzoekers de toegang weigert. Ook hebben minstens 2 Republikeinse presidentskandidsaten, Jeb Bush en Ted Cruz, de president opgeroepen om voornamelijk christelijke asielzoekers toe te laten. De president reageerde afwijzend: "We hebben geen religieuze test voor ons mededogen".(Belga/RR)