In Vlaanderen lijken de overstromingen nu echt wel over hun hoogtepunt heen. In Oost-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan woensdagochtend afgeblazen. Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Aalst deden hetzelfde met hun gemeentelijk rampenplan.

Dinsdagavond was het grootste gevaar in het bekken van de Dender al geweken, al staat het waterpeil er nog steeds hoog. In Aalst bijvoorbeeld werden er nog voorzorgen genomen.

Maar ook daar werd het gemeentelijk rampenplan woensdag afgeblazen, net als in andere gemeenten langs de stroom als Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Roosdaal. In Geraardsbergen werd het rampenplan dinsdagavond al afgeblazen.

Toch waren er woensdagochtend in Denderleeuw nog twee bruggen over de Dender en voetgangersbruggen afgesloten.

Evacuaties

Het kernkabinet van de federale regering heeft woensdagmorgen een evaluatie van de overstromingen besproken. Daaruit blijkt onder meer dat er door de wateroverlast gedurende de voorbije dagen ongeveer 2.400 mensen werden geëvacueerd.

Vrijdag of begin volgende week zal de ministerraad de overstromingen erkennen als ramp. Het rampenfonds komt echter maar financieel tussenbeide voor bepaalde categorieën. Daarom raadt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de mensen met schade aan zeker hun verzekringsmaatschappij te contacteren.

Vanaf woensdag verspreidt Binnenlandse Zaken een checklist voor wie een schadedossier wil indienen bij zijn verzekeringsmaatschappij.

In Vlaanderen lijken de overstromingen nu echt wel over hun hoogtepunt heen. In Oost-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan woensdagochtend afgeblazen. Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Aalst deden hetzelfde met hun gemeentelijk rampenplan.Dinsdagavond was het grootste gevaar in het bekken van de Dender al geweken, al staat het waterpeil er nog steeds hoog. In Aalst bijvoorbeeld werden er nog voorzorgen genomen. Maar ook daar werd het gemeentelijk rampenplan woensdag afgeblazen, net als in andere gemeenten langs de stroom als Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Roosdaal. In Geraardsbergen werd het rampenplan dinsdagavond al afgeblazen.Toch waren er woensdagochtend in Denderleeuw nog twee bruggen over de Dender en voetgangersbruggen afgesloten. EvacuatiesHet kernkabinet van de federale regering heeft woensdagmorgen een evaluatie van de overstromingen besproken. Daaruit blijkt onder meer dat er door de wateroverlast gedurende de voorbije dagen ongeveer 2.400 mensen werden geëvacueerd.Vrijdag of begin volgende week zal de ministerraad de overstromingen erkennen als ramp. Het rampenfonds komt echter maar financieel tussenbeide voor bepaalde categorieën. Daarom raadt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de mensen met schade aan zeker hun verzekringsmaatschappij te contacteren.Vanaf woensdag verspreidt Binnenlandse Zaken een checklist voor wie een schadedossier wil indienen bij zijn verzekeringsmaatschappij.