Overlijden student Sanda Dia: KU Leuven legt sancties op na nieuw tuchtonderzoek

© GF

In het dossier rond de dood van Sanda Dia tijdens een studentendoop heeft de KU Leuven in een nieuw tuchtonderzoek sancties opgelegd aan studenten die betrokken waren. Omdat zij beroep hebben aangetekend, geeft de KU Leuven voorlopig geen verdere details vrij.

Dat meldt de universiteit maandag. ‘De huidige tuchtprocedures zijn nog niet afgerond.’

Ingenieursstudent Sanda Dia overleed in december 2018 tijdens een doop van studentenclub Reuzegom in Vorselaar. De KU Leuven voerde in 2019 al een tuchtrechtelijk onderzoek. De betrokken studenten kregen toen ‘op basis van de toen beschikbare informatie’ een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven.

Vanuit verschillende hoeken kwam er toen kritiek omdat die tuchtmaatregelen te licht zouden zijn. De KU Leuven startte in september een nieuw tuchtonderzoek, nadat de universiteit zich belanghebbende partij had gesteld en inzage in het strafrechtelijk dossier had gevraagd en verkregen.

‘Vervolgens is de universiteit op basis van die elementen nieuwe tuchtprocedures gestart tegenover zeven studenten die betrokken waren bij de feiten en die vandaag zijn ingeschreven aan de universiteit’, klinkt het. ‘Deze nieuwe tuchtprocedures houden alleen rekening met nieuwe elementen die nog niet eerder werden beoordeeld.’

In beroep

Ondertussen werden in die tuchtprocedures sancties opgelegd. Omdat de betrokken studenten beroep hebben aangetekend bij het gemeenschappelijk bureau, het hoogste orgaan van de universiteit, geeft de KU Leuven voorlopig geen verdere details.

‘De KU Leuven vindt het belangrijk en hoopt dat de procedures ook in deze fase op een correcte en serene manier kunnen blijven verlopen.’

Het tuchtreglement van de universiteit voorziet in vijf mogelijke straffen: een verwittiging, de ontzegging van het recht om aanwezig te zijn bij officiële onderwijscontactmomenten, een voorlopige schorsing of tijdelijke wegzending, een weigering tot inschrijving en een definitieve uitsluiting of wegzending.

Lees meer over de zaak-Reuzegom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content