Unizo is er niet over te spreken dat enkel de terrassen op 8 mei en niet op 1 mei kunnen openen en dat horecazaken hun binnenruimte "pas - heel voorwaardelijk dan nog - in juni zouden mogen heropenen". Ook het feit dat van onder andere fitnesszaken en kermissen extra geduld wordt gevraagd, "zonder enige garantie", is een doorn in het oog. Zeker gezien er "intussen in andere landen, zoals Nederland en Luxemburg eerder wordt versoepeld". "Hoe wil je onze ondernemers en hun klanten op deze manier gemotiveerd houden? Zo hol je de geloofwaardigheid van elk uitgesproken prespectief bij voorbaat uit", hekelt gedelegeerd bestuurder van Unizo Danny Van Assche. Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) klinkt eenzelfde geluid. Alleen de terrassen openen op 8 mei en de rest in juni is een kaakslag voor de uitbaters van de horecazaken en hun personeel, stelt de organisatie. "Ziet het Overlegcomité niet in dat ze in nood verkeren en dat ze aan het eind van hun Latijn zijn? De zelfstandigen begrijpen niet meer waarom de regering voor het onderwijs versoepelingen toestaat maar als het op de economie aankomt haar houding compromisloos en autoritair is. Sommigen volgen niet langer deze maatregelen die volgens hen ten onrechte uitsluitend op hen zijn gericht", luidt het. Het NSZ benadrukt ook dat de heropening van de terrassen op geen enkele manier kan rechtvaardigen dat de horecasteun, meer bepaald het dubbel overbruggingsrecht, wordt stopgezet. Idem voor Unizo, dat wil dat alle getroffen bedrijven en sectoren maximaal beroep moeten kunnen blijven doen op de verschillende steunmaatregelen, ook na 30 juni. De ondernemersorganisaties tonen zich overigens wel positief over de op stapel staande hervatting van de activiteiten voor de niet-essentiële winkels en de contactberoepen. Ook de beslissing om in de toekomst testevenementen te organiseren kan op goedkeuring rekenen. "Dat zal aantonen dat de evenementensector in staat is om ervoor te zorgen dat grootschalige evenementen coronaproof kunnen georganiseerd worden", aldus NSZ. Dat de paaspauze van vier weken wordt afgerond is "logisch en goed" want het betekent dat winkels en contactberoepen opnieuw open kunnen, meent Unizo. Door enkel bediening op terrassen toe te laten vanaf 8 mei, creëert de overheid verdeeldheid in de horeca. Dat zegt dan weer Erik Beunckens van FedCaf, een federatie van caféhouders. Juridisch begeeft de regering zich "op heel glad ijs", luidt het. "Liefst hadden we op 1 mei alles open gehad. Nu komt er discriminatie en onduidelijkheid. Dan waren we liever nog een maand langer dicht gebleven, op voorwaarde dat daar een degelijke vergoeding tegenover zou staan, om daarna te starten zoals het hoort", zegt Beunckens. "Onze beleidsmakers moeten toch zelf zien dat ze zich op glad ijs begeven met dat soort maatregelen", stelt de gedelegeerd bestuurder van FedCaf. "Ik heb in mijn eigen gemeente twee cafés die ik geregeld bezocht. Het ene heeft een terras, het andere niet. De eerste uitbater zal open zijn, de andere niet. Je kan je inbeelden dat de tweede niet tevreden zal zijn." Volgens Beunckens is heel veel nog onduidelijk, en zitten de cafébazen met praktische vragen. Rendabel werken met alleen terrassen kan niet, zegt hij. "Met een relatief groot terras en elke dag goed weer kan het misschien leefbaar zijn, maar we leven hier niet in het zuiden van Spanje." (Belga)

Unizo is er niet over te spreken dat enkel de terrassen op 8 mei en niet op 1 mei kunnen openen en dat horecazaken hun binnenruimte "pas - heel voorwaardelijk dan nog - in juni zouden mogen heropenen". Ook het feit dat van onder andere fitnesszaken en kermissen extra geduld wordt gevraagd, "zonder enige garantie", is een doorn in het oog. Zeker gezien er "intussen in andere landen, zoals Nederland en Luxemburg eerder wordt versoepeld". "Hoe wil je onze ondernemers en hun klanten op deze manier gemotiveerd houden? Zo hol je de geloofwaardigheid van elk uitgesproken prespectief bij voorbaat uit", hekelt gedelegeerd bestuurder van Unizo Danny Van Assche. Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) klinkt eenzelfde geluid. Alleen de terrassen openen op 8 mei en de rest in juni is een kaakslag voor de uitbaters van de horecazaken en hun personeel, stelt de organisatie. "Ziet het Overlegcomité niet in dat ze in nood verkeren en dat ze aan het eind van hun Latijn zijn? De zelfstandigen begrijpen niet meer waarom de regering voor het onderwijs versoepelingen toestaat maar als het op de economie aankomt haar houding compromisloos en autoritair is. Sommigen volgen niet langer deze maatregelen die volgens hen ten onrechte uitsluitend op hen zijn gericht", luidt het. Het NSZ benadrukt ook dat de heropening van de terrassen op geen enkele manier kan rechtvaardigen dat de horecasteun, meer bepaald het dubbel overbruggingsrecht, wordt stopgezet. Idem voor Unizo, dat wil dat alle getroffen bedrijven en sectoren maximaal beroep moeten kunnen blijven doen op de verschillende steunmaatregelen, ook na 30 juni. De ondernemersorganisaties tonen zich overigens wel positief over de op stapel staande hervatting van de activiteiten voor de niet-essentiële winkels en de contactberoepen. Ook de beslissing om in de toekomst testevenementen te organiseren kan op goedkeuring rekenen. "Dat zal aantonen dat de evenementensector in staat is om ervoor te zorgen dat grootschalige evenementen coronaproof kunnen georganiseerd worden", aldus NSZ. Dat de paaspauze van vier weken wordt afgerond is "logisch en goed" want het betekent dat winkels en contactberoepen opnieuw open kunnen, meent Unizo. Door enkel bediening op terrassen toe te laten vanaf 8 mei, creëert de overheid verdeeldheid in de horeca. Dat zegt dan weer Erik Beunckens van FedCaf, een federatie van caféhouders. Juridisch begeeft de regering zich "op heel glad ijs", luidt het. "Liefst hadden we op 1 mei alles open gehad. Nu komt er discriminatie en onduidelijkheid. Dan waren we liever nog een maand langer dicht gebleven, op voorwaarde dat daar een degelijke vergoeding tegenover zou staan, om daarna te starten zoals het hoort", zegt Beunckens. "Onze beleidsmakers moeten toch zelf zien dat ze zich op glad ijs begeven met dat soort maatregelen", stelt de gedelegeerd bestuurder van FedCaf. "Ik heb in mijn eigen gemeente twee cafés die ik geregeld bezocht. Het ene heeft een terras, het andere niet. De eerste uitbater zal open zijn, de andere niet. Je kan je inbeelden dat de tweede niet tevreden zal zijn." Volgens Beunckens is heel veel nog onduidelijk, en zitten de cafébazen met praktische vragen. Rendabel werken met alleen terrassen kan niet, zegt hij. "Met een relatief groot terras en elke dag goed weer kan het misschien leefbaar zijn, maar we leven hier niet in het zuiden van Spanje." (Belga)