De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, zaten donderdag en vrijdag bijeen over enkele hete sociale hangijzers. Centraal staat het overleg over de wet op het aanvullend pensioen. De wet voorziet in een minimumrendement, dat volgens de verzekeraars in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar is.

Uiteindelijk bleek er geen vergelijk mogelijk tussen vakbonden en werkgevers. De voorzitter van Groep van Tien, Michèle Sioen, heeft aan de regering de boodschap gegeven dat het overleg is mislukt en dat de bal nu in het kamp van de regering ligt.

Voornaamste struikelsteen blijft de rendementsgarantie, maar ook over onder meer de inkomensgarantie van langdurig werklozen blijven er grote verschillen tussen de partijen. "Qua visie zijn er nog te veel verschillen", werd na afloop gezegd, ook al zijn er her en der kleine stappen vooruit gezet.

"We betreuren dat we, met de puzzelstukken die vandaag op tafel lagen, niet tot een compromis zijn geraakt", aldus de werkgevers.

Opties?

De onderhandelaars aan werkgeverszijde zien drie mogelijkheden: ofwel neemt de minister zelf zijn verantwoordelijkheid, ofwel gebeurt dat in overleg met de sociale partners en in tripartite dus, ofwel komt er een bemiddelingspoging.

De vakbonden consulteren dinsdag hun instanties. Wat op tafel lag is te ver verwijderd van hun mandaat, zeggen zij. Ze willen daarom hun achterban raadplegen.

Het overleg over het aanvullend pensioen is van belang voor vele werknemers en werkgevers: zeven werknemers op tien zijn via een pensioenfonds of een groepsverzekering in de tweede pijler opgenomen. Dat gebeurt via bijdragen van de werkgever en de werknemer.

'Komende weken'

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine reageerde in een persmededeling. Hij zegt dat er "dringend" een oplossing worden gevonden om "de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen. Ik zal in de komende weken een ontwerp voorstellen dat rekening houdt met de bezorgdheden die door de partijen werden uitgedrukt".

(Belga/RR)

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, zaten donderdag en vrijdag bijeen over enkele hete sociale hangijzers. Centraal staat het overleg over de wet op het aanvullend pensioen. De wet voorziet in een minimumrendement, dat volgens de verzekeraars in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar is. Uiteindelijk bleek er geen vergelijk mogelijk tussen vakbonden en werkgevers. De voorzitter van Groep van Tien, Michèle Sioen, heeft aan de regering de boodschap gegeven dat het overleg is mislukt en dat de bal nu in het kamp van de regering ligt. Voornaamste struikelsteen blijft de rendementsgarantie, maar ook over onder meer de inkomensgarantie van langdurig werklozen blijven er grote verschillen tussen de partijen. "Qua visie zijn er nog te veel verschillen", werd na afloop gezegd, ook al zijn er her en der kleine stappen vooruit gezet. "We betreuren dat we, met de puzzelstukken die vandaag op tafel lagen, niet tot een compromis zijn geraakt", aldus de werkgevers. De onderhandelaars aan werkgeverszijde zien drie mogelijkheden: ofwel neemt de minister zelf zijn verantwoordelijkheid, ofwel gebeurt dat in overleg met de sociale partners en in tripartite dus, ofwel komt er een bemiddelingspoging. De vakbonden consulteren dinsdag hun instanties. Wat op tafel lag is te ver verwijderd van hun mandaat, zeggen zij. Ze willen daarom hun achterban raadplegen. Het overleg over het aanvullend pensioen is van belang voor vele werknemers en werkgevers: zeven werknemers op tien zijn via een pensioenfonds of een groepsverzekering in de tweede pijler opgenomen. Dat gebeurt via bijdragen van de werkgever en de werknemer.Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine reageerde in een persmededeling. Hij zegt dat er "dringend" een oplossing worden gevonden om "de ontwikkeling van de tweede pensioenpijler niet in het gedrang te brengen. Ik zal in de komende weken een ontwerp voorstellen dat rekening houdt met de bezorgdheden die door de partijen werden uitgedrukt".(Belga/RR)