Het overheidspersoneel behoudt dan toch zijn begrafenisvergoeding. Nabestaanden van tienduizenden gepensioneerde ambtenaren kunnen na hun overlijden nog altijd een vergoeding ontvangen van een maand pensioen om de begrafeniskosten te dekken. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en De Standaard.

Afgelopen zomer besliste de federale regering nog om die vergoeding te schrappen, als besparingsmaatregel. Maar die beslissing zette veel kwaad bloed bij de betrokkenen, omdat alle gepensioneerde ambtenaren elke maand 0,5 procent van hun pensioen afstonden om de begrafenisvergoeding te financieren.

De vakbonden noemden de beslissing om de vergoeding in te trekken - maar tegelijk de afhoudingen te behouden - 'pure diefstal'.

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) hebben na overleg met de bonden beslist de vergoeding te behouden.

Bogaert: 'Bewijs dat federale overheid betrouwbare werkgever is'

Minister De Croo zegt tevreden te zijn dat alles bij het oude blijft: 'Voor mensen die een dierbare verliezen komt er zekerheid. Ook het gepensioneerd overheidspersoneel dat jarenlang de extra inhouding op hun rustpensioen heeft betaald om later een begrafenisvergoeding te ontvangen zien hun rechten verzekerd.'

Ook bevoegd staatssecretaris Hendrik Bogaert is tevreden met de zekerheid voor het overheidspersoneel. Bogaert grijpt de beslissing aan om de lof te steken over de overheid als werkgever: 'Wij tonen samen met Alexander De Croo aan dat de federale overheid een betrouwbare werkgever is. Wij blijven zorgen voor onze medewerkers, ook na hun loopbaan. Dat is een extra troef voor zowel werkgever als werknemer.'

(Belga/SD)

Afgelopen zomer besliste de federale regering nog om die vergoeding te schrappen, als besparingsmaatregel. Maar die beslissing zette veel kwaad bloed bij de betrokkenen, omdat alle gepensioneerde ambtenaren elke maand 0,5 procent van hun pensioen afstonden om de begrafenisvergoeding te financieren. De vakbonden noemden de beslissing om de vergoeding in te trekken - maar tegelijk de afhoudingen te behouden - 'pure diefstal'. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) hebben na overleg met de bonden beslist de vergoeding te behouden. Minister De Croo zegt tevreden te zijn dat alles bij het oude blijft: 'Voor mensen die een dierbare verliezen komt er zekerheid. Ook het gepensioneerd overheidspersoneel dat jarenlang de extra inhouding op hun rustpensioen heeft betaald om later een begrafenisvergoeding te ontvangen zien hun rechten verzekerd.'Ook bevoegd staatssecretaris Hendrik Bogaert is tevreden met de zekerheid voor het overheidspersoneel. Bogaert grijpt de beslissing aan om de lof te steken over de overheid als werkgever: 'Wij tonen samen met Alexander De Croo aan dat de federale overheid een betrouwbare werkgever is. Wij blijven zorgen voor onze medewerkers, ook na hun loopbaan. Dat is een extra troef voor zowel werkgever als werknemer.' (Belga/SD)