De Watergroep, een Vlaamse overheidsinstelling, heeft 23.000 euro aan advocatenkosten gespendeerd om een personeelslid proberen te straffen. Die man had een peperduur snoepreisje van zijn bazen aangeklaagd, waardoor de instelling op de vingers werd getikt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bert Van Vaerenbergh kaartte in 2009 een peperduur snoepreisje van zijn bazen aan. Hij werkt als adjunct-sectorchef bij De Watergroep, wat toen nog Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heette, een overheidsinstelling die in 171 gemeenten het kraantjeswater levert.

Congres

Officieel waren vijf toplui in 2006 naar een vijfdaags congres in China geweest. Maar Van Vaerenbergh ontdekte dat ze zestien dagen lang alle toeristische trekpleisters afdweilden. De hele reis kostte de belastingbetaler 39.269 euro.

Voogdijminister Hilde Crevits (CD&V) werd na de brief bestookt met vragen in het Vlaams Parlement. Bovendien bleek dat de watermaatschappij niet de moeite had genomen om een goedkopere reisformule te zoeken. De VMW moest na de vingerwijzing haar intern reglement herschrijven.

Blaam

Volgens Van Vaerenbergh, die ook voorzitter is van de overheidsvakbond WBVO, wou de directie hem straffen. "Ze wilden mij een blaam opleggen. Even wilden ze zelfs 10 procent van mijn loon inhouden." Hij ging in beroep, tot bij de Raad van State. De zaak sleepte aan tot eind 2013. De Raad van State vernietigde elke straf die tegen Van Vaerenbergh werd uitgesproken.

Hij zocht uit wat de hele procedure kostte aan de watermaatschappij. Hij botste op 23.829 euro aan advocatenfacturen. "De maatschappij heeft zich juridisch laten bijstaan in de procedure. Dat kostte 23.000 euro", bevestigt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep. "Uit de audit bleek dat er bij de deelname aan het IWA-congres geen onregelmatigheden zijn gebeurd. Het ging louter om vormfouten, of om procedures die fout liepen. Het toenmalige management heeft beslist om juridische actie te nemen tegen Van Vaerenbergh." (Belga/EE)

De Watergroep, een Vlaamse overheidsinstelling, heeft 23.000 euro aan advocatenkosten gespendeerd om een personeelslid proberen te straffen. Die man had een peperduur snoepreisje van zijn bazen aangeklaagd, waardoor de instelling op de vingers werd getikt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Bert Van Vaerenbergh kaartte in 2009 een peperduur snoepreisje van zijn bazen aan. Hij werkt als adjunct-sectorchef bij De Watergroep, wat toen nog Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heette, een overheidsinstelling die in 171 gemeenten het kraantjeswater levert. CongresOfficieel waren vijf toplui in 2006 naar een vijfdaags congres in China geweest. Maar Van Vaerenbergh ontdekte dat ze zestien dagen lang alle toeristische trekpleisters afdweilden. De hele reis kostte de belastingbetaler 39.269 euro. Voogdijminister Hilde Crevits (CD&V) werd na de brief bestookt met vragen in het Vlaams Parlement. Bovendien bleek dat de watermaatschappij niet de moeite had genomen om een goedkopere reisformule te zoeken. De VMW moest na de vingerwijzing haar intern reglement herschrijven. Blaam Volgens Van Vaerenbergh, die ook voorzitter is van de overheidsvakbond WBVO, wou de directie hem straffen. "Ze wilden mij een blaam opleggen. Even wilden ze zelfs 10 procent van mijn loon inhouden." Hij ging in beroep, tot bij de Raad van State. De zaak sleepte aan tot eind 2013. De Raad van State vernietigde elke straf die tegen Van Vaerenbergh werd uitgesproken. Hij zocht uit wat de hele procedure kostte aan de watermaatschappij. Hij botste op 23.829 euro aan advocatenfacturen. "De maatschappij heeft zich juridisch laten bijstaan in de procedure. Dat kostte 23.000 euro", bevestigt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep. "Uit de audit bleek dat er bij de deelname aan het IWA-congres geen onregelmatigheden zijn gebeurd. Het ging louter om vormfouten, of om procedures die fout liepen. Het toenmalige management heeft beslist om juridische actie te nemen tegen Van Vaerenbergh." (Belga/EE)