De overheidsgarantie voor de coöperanten van Arco, de financiële poot van het ACW, kwam tot stand "in een beweging die moeilijk anders kan worden omschreven dan als chantage". Dat zegt Europees commissaris Karel De Gucht, die indertijd deel uitmaakte van de regering-Leterme, in De Morgen. "Het was een absolute eis van de christendemocraten".

'Een regelrechte schande'

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken keurde tijdens de nachtelijke reddingsoperatie in 2008 mee de beslissing goed om de particuliere aandeelhouders van Arco, dezelfde overheidswaarborg te geven als voor spaarboekjes. "Ik ben daar nochtans altijd tegen geweest. Ik heb ook altijd in alle duidelijkheid gezegd dat ik dat een regelrechte schande vond. Alleen stonden de liberalen daar behoorlijk alleen.

'Druk van CD&V'Iedereen is uiteindelijk akkoord gegaan onder zeer grote druk van CD&V", blikt de Open Vld'er terug. "Het was vier uur 's nachts en er was een bank die op de rand van het faillissement stond. Je kon niet even zeggen: laten we daar nog even rustig over nadenken", gaat De Gucht voort.

"De PS steunde het CD&V-voorstel, omdat zij dankzij de regeling Ethias konden redden". Hij geeft aan dat toenmalig premier Yves Leterme er ook altijd bijzonder kritisch tegenover heeft gestaan. Didier Reynders zou het eveneens een grote schande hebben gevonden. "De spreekbuis van CD&V en ACW in dit dossier was Etienne Schouppe", luidt het. "Leterme is zeker niet de drijvende kracht geweest in dit dossier".

'Niet collegiaal'

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het niet collegiaal dat Europees commissaris Karel De Gucht de garantieregeling voor de Arco-coöperanten in de pers aanvalt. "Als je in de regering zit, moet je je verantwoordelijkheid nemen en niet een dag of een jaar later daarop terugkomen", zei Beke op de VRT-radio.

Ethias

Het zou "deontologisch wat correcter" zijn de uitspraak van de Raad van State af te wachten, zegt Beke. De regeling moet ook nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, waar De Gucht intussen zelf deel van uitmaakt. "Er is al langer vraag dat de Europese Commissie zich daarover uitspreekt, maar dat heeft ze tot nu toe nog niet gedaan".

Beke benadrukt dat er gelijkaardige waarborgregelingen zijn uitgewerkt voor Ethias en Kaupthing. In het parlement heeft Open Vld zich daar toen niet tegen verzet, zei de CD&V-voorzitter nog.

'Geen Valentijnsregering'

De hele ACW-saga zorgt voor spanningen tussen de regeringspartijen, maar dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn, laat Beke verstaan. "Ik heb een jaar geleden al gezegd dat dit geen Valentijnsregering is, maar wel een regering die beslissingen moet nemen". (Belga/EE)

De overheidsgarantie voor de coöperanten van Arco, de financiële poot van het ACW, kwam tot stand "in een beweging die moeilijk anders kan worden omschreven dan als chantage". Dat zegt Europees commissaris Karel De Gucht, die indertijd deel uitmaakte van de regering-Leterme, in De Morgen. "Het was een absolute eis van de christendemocraten". 'Een regelrechte schande' De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken keurde tijdens de nachtelijke reddingsoperatie in 2008 mee de beslissing goed om de particuliere aandeelhouders van Arco, dezelfde overheidswaarborg te geven als voor spaarboekjes. "Ik ben daar nochtans altijd tegen geweest. Ik heb ook altijd in alle duidelijkheid gezegd dat ik dat een regelrechte schande vond. Alleen stonden de liberalen daar behoorlijk alleen. 'Druk van CD&V'Iedereen is uiteindelijk akkoord gegaan onder zeer grote druk van CD&V", blikt de Open Vld'er terug. "Het was vier uur 's nachts en er was een bank die op de rand van het faillissement stond. Je kon niet even zeggen: laten we daar nog even rustig over nadenken", gaat De Gucht voort. "De PS steunde het CD&V-voorstel, omdat zij dankzij de regeling Ethias konden redden". Hij geeft aan dat toenmalig premier Yves Leterme er ook altijd bijzonder kritisch tegenover heeft gestaan. Didier Reynders zou het eveneens een grote schande hebben gevonden. "De spreekbuis van CD&V en ACW in dit dossier was Etienne Schouppe", luidt het. "Leterme is zeker niet de drijvende kracht geweest in dit dossier".'Niet collegiaal' CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het niet collegiaal dat Europees commissaris Karel De Gucht de garantieregeling voor de Arco-coöperanten in de pers aanvalt. "Als je in de regering zit, moet je je verantwoordelijkheid nemen en niet een dag of een jaar later daarop terugkomen", zei Beke op de VRT-radio. Ethias Het zou "deontologisch wat correcter" zijn de uitspraak van de Raad van State af te wachten, zegt Beke. De regeling moet ook nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, waar De Gucht intussen zelf deel van uitmaakt. "Er is al langer vraag dat de Europese Commissie zich daarover uitspreekt, maar dat heeft ze tot nu toe nog niet gedaan". Beke benadrukt dat er gelijkaardige waarborgregelingen zijn uitgewerkt voor Ethias en Kaupthing. In het parlement heeft Open Vld zich daar toen niet tegen verzet, zei de CD&V-voorzitter nog. 'Geen Valentijnsregering' De hele ACW-saga zorgt voor spanningen tussen de regeringspartijen, maar dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn, laat Beke verstaan. "Ik heb een jaar geleden al gezegd dat dit geen Valentijnsregering is, maar wel een regering die beslissingen moet nemen". (Belga/EE)