Het gaat om 500 plaatsen in het WTC III-gebouw in de buurt van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De opvang zal zeker 's nachts gelden, maar kan ook overdag gebeuren. Daarover wordt nog met de stad Brussel gepraat.

De overheid wil niet langer dat de migranten noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een park aan de gebouwen van DVZ in Brussel.

Sinds meer dan een week kamperen asielzoekers noodgedwongen voor de gebouwen van de dienst. Ze moeten er wachten tot ze aan de beurt komen om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze toegang tot de opvang.

Fetisj

Staatssecretaris Theo Francken liet de voorbije dagen verstaan dat DVZ maximum 250 mensen per dag kan registreren. Premier Charles Michel en CD&V-vicepremier Kris Peeters zeiden intussen echter dat het aantal "geen ideologische cijfer" is of "geen fetisj" mag zijn. Over de limiet heeft de ministerraad vrijdag geen beslissing genomen. Het was in de eerste plaats de bedoeling een antwoord te bieden op de situatie in het park. Daarover waren naar verluidt overigens al gesprekken gaande.

Vrijdag stonden opnieuw bijna 500 asielzoekers op de stoep van de DVZ. In tegenstelling tot donderdag konden alle kwetsbare mensen binnen. 36 nieuwkomers kregen een oproep voor maandag; de andere 90 moeten dinsdag terugkomen. Het is de bedoeling dat de DVZ ook in het weekend blijft doorwerken om dossiers te verwerken. (Belga/TE)

Het gaat om 500 plaatsen in het WTC III-gebouw in de buurt van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De opvang zal zeker 's nachts gelden, maar kan ook overdag gebeuren. Daarover wordt nog met de stad Brussel gepraat.De overheid wil niet langer dat de migranten noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een park aan de gebouwen van DVZ in Brussel. Sinds meer dan een week kamperen asielzoekers noodgedwongen voor de gebouwen van de dienst. Ze moeten er wachten tot ze aan de beurt komen om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze toegang tot de opvang. Staatssecretaris Theo Francken liet de voorbije dagen verstaan dat DVZ maximum 250 mensen per dag kan registreren. Premier Charles Michel en CD&V-vicepremier Kris Peeters zeiden intussen echter dat het aantal "geen ideologische cijfer" is of "geen fetisj" mag zijn. Over de limiet heeft de ministerraad vrijdag geen beslissing genomen. Het was in de eerste plaats de bedoeling een antwoord te bieden op de situatie in het park. Daarover waren naar verluidt overigens al gesprekken gaande. Vrijdag stonden opnieuw bijna 500 asielzoekers op de stoep van de DVZ. In tegenstelling tot donderdag konden alle kwetsbare mensen binnen. 36 nieuwkomers kregen een oproep voor maandag; de andere 90 moeten dinsdag terugkomen. Het is de bedoeling dat de DVZ ook in het weekend blijft doorwerken om dossiers te verwerken. (Belga/TE)