Groen wil dat de regering Belfius dwingt om zijn filialen in belastingparadijzen te sluiten. Ze moet haar grip op de intussen genationaliseerde bank ook aanwenden om die duidelijke sociale, ethische en ecologische normen op te leggen. Dat zegt Kamerlid Meyrem Almaci in een reactie op het nieuws dat Belfius jarenlang constructies heeft opgezet in belastingparadijzen zoals Barbados en Ierland. Ze wil ook van elke bank waarin de overheid participeert weten wat die doet in fiscale paradijzen.

"De Belgische overheid is sinds oktober 2011 voor de volle honderd procent eigenaar van de bank Belfius, maar heeft die participatie nog niet positief aangewend", hekelt Almaci. Ze eist nu dat de staatsbank tot voorbeeld gesteld wordt.

Almaci: 'Overheid moet actiever optreden'

Niet door zelf te gaan bankieren, maar door een duidelijk kader op te leggen rond de loonpolitiek, de financiering van de reële economie, dienstverlening en fiscale ethiek. Ook de vertegenwoordigers in de raden van bestuur moeten daarbij een actievere rol opnemen.

Maar daar mag het niet bij blijven. Ook via haar participaties in en haar garanties voor banken als BNP Paribas moet de overheid druk uitoefenen om ze "van binnenuit" te veranderen, vindt Almaci. "Als we een herhaling van de financiële crisis willen vermijden, dan moeten we de banken wegduwen van fiscale speculatie en richting de reële economie." (Belga/INM)

Groen wil dat de regering Belfius dwingt om zijn filialen in belastingparadijzen te sluiten. Ze moet haar grip op de intussen genationaliseerde bank ook aanwenden om die duidelijke sociale, ethische en ecologische normen op te leggen. Dat zegt Kamerlid Meyrem Almaci in een reactie op het nieuws dat Belfius jarenlang constructies heeft opgezet in belastingparadijzen zoals Barbados en Ierland. Ze wil ook van elke bank waarin de overheid participeert weten wat die doet in fiscale paradijzen. "De Belgische overheid is sinds oktober 2011 voor de volle honderd procent eigenaar van de bank Belfius, maar heeft die participatie nog niet positief aangewend", hekelt Almaci. Ze eist nu dat de staatsbank tot voorbeeld gesteld wordt. Almaci: 'Overheid moet actiever optreden' Niet door zelf te gaan bankieren, maar door een duidelijk kader op te leggen rond de loonpolitiek, de financiering van de reële economie, dienstverlening en fiscale ethiek. Ook de vertegenwoordigers in de raden van bestuur moeten daarbij een actievere rol opnemen. Maar daar mag het niet bij blijven. Ook via haar participaties in en haar garanties voor banken als BNP Paribas moet de overheid druk uitoefenen om ze "van binnenuit" te veranderen, vindt Almaci. "Als we een herhaling van de financiële crisis willen vermijden, dan moeten we de banken wegduwen van fiscale speculatie en richting de reële economie." (Belga/INM)