Stefaan De Clerck, ontslagnemend minister van Justitie, wil dat de overheid sommige dossiers "immuun" kan maken voor individuele klachten. Dat zegt hij na de vernietiging van de bouwvergunning voor de tramlijn van Deurne naar Wijnegem door de Raad van State, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Raad van State terugfluiten

De beslissing van de Raad van State valt slecht bij De Clerck (CD&V). Hij wil de Vlaamse overheid veel duidelijker de bevoegdheid geven om instanties als de Raad van State terug te fluiten. "De overheid moet soms kunnen zeggen dat het algemeen belang primeert op het individueel belang. Niet alleen voor openbare werken, maar ook voor de bouw van gevangenissen en crematoria".

Raad van State heeft geen realiteitszin

De minister verwijt de Raad van State "een soms stuitend gebrek aan realiteitszin". "De vorm primeert vaak op de inhoud." Nu draait het om een Vlaamse aangelegenheid, maar ik heb het ook ondervonden als burgemeester in Kortrijk en ik ervaar het nu weer als minister van Justitie. Acht gevangenissen moet ik bouwen, en telkens bots ik tegen klachten van individuen, die alles blokkeren. Met de bouw van crematoria gaat het net zo. Wie verdedigt het algemeen belang nog? "

Raad van Stae is passé

De Clerck vindt dat de Vlaamse overheid de bevoegdheid moet krijgen om in alle grondgebonden materies een arbitragerol te spelen. Nog volgens De Clerck moeten er administratieve rechtbanken van eerste aanleg worden opgericht, die "dichter bij de burger" staan, zodat de Raad van State als beroepsorgaan kan functioneren. "Die ene, centrale Raad van State is passé. (Belga/EE)

Stefaan De Clerck, ontslagnemend minister van Justitie, wil dat de overheid sommige dossiers "immuun" kan maken voor individuele klachten. Dat zegt hij na de vernietiging van de bouwvergunning voor de tramlijn van Deurne naar Wijnegem door de Raad van State, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad.Raad van State terugfluiten De beslissing van de Raad van State valt slecht bij De Clerck (CD&V). Hij wil de Vlaamse overheid veel duidelijker de bevoegdheid geven om instanties als de Raad van State terug te fluiten. "De overheid moet soms kunnen zeggen dat het algemeen belang primeert op het individueel belang. Niet alleen voor openbare werken, maar ook voor de bouw van gevangenissen en crematoria". Raad van State heeft geen realiteitszin De minister verwijt de Raad van State "een soms stuitend gebrek aan realiteitszin". "De vorm primeert vaak op de inhoud." Nu draait het om een Vlaamse aangelegenheid, maar ik heb het ook ondervonden als burgemeester in Kortrijk en ik ervaar het nu weer als minister van Justitie. Acht gevangenissen moet ik bouwen, en telkens bots ik tegen klachten van individuen, die alles blokkeren. Met de bouw van crematoria gaat het net zo. Wie verdedigt het algemeen belang nog? "Raad van Stae is passé De Clerck vindt dat de Vlaamse overheid de bevoegdheid moet krijgen om in alle grondgebonden materies een arbitragerol te spelen. Nog volgens De Clerck moeten er administratieve rechtbanken van eerste aanleg worden opgericht, die "dichter bij de burger" staan, zodat de Raad van State als beroepsorgaan kan functioneren. "Die ene, centrale Raad van State is passé. (Belga/EE)