Overambitieuze ouders maken kinderen schoolmoe

© Hollandse Hoogte

Ouders hebben te lang te hoge verwachtingen van hun kinderen, meent schoolpsycholoog Willy Lens (KU Leuven). Hij noemt overambitieuze ouders een van de voornaamste oorzaken van schoolmoeheid.

Hoe zorgen ouders voor schoolmoeheid? Willy Lens: Als ouders hun verwachtingen zouden afstemmen op de ware mogelijkheden van hun kinderen, zou er veel minder schoolmoeheid zijn. Een studierichting moet aansluiten bij de intellectuele mogelijkheden van de kinderen, en dat kun je moeilijk forceren. Vaak dwingen ouders hun kinderen om toch maar ASO te volgen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten weten dat hun kinderen het niveau niet aankunnen. Dan is het logisch dat kinderen gedemotiveerd raken. Vaak merken we dat jongeren die switchen hun motivatie terugwinnen.

Werkt ‘zakken’ dan niet demotiverend? Lens: Van studierichting veranderen hoeft geen probleem te zijn, als het maar snel gebeurt. Leerlingen zouden zo snel mogelijk op hun niveau terecht moeten komen. Laat kinderen studeren waar ze goed in zijn, en ze zijn bijna vanzelf gemotiveerd.

Waarom stellen ouders zulke onrealistisch hoge eisen?

Lens: Ouders weten hoe belangrijk onderwijs is, maar ze zijn vaak onrealistisch. Bovendien rust er echt een sociaal stigma op het Technisch en Beroepsonderwijs. Veel ouders ervaren het als gezichtsverlies wanneer hun kinderen overschakelen naar het TSO. Terwijl er helemaal niets verkeerd is met een technische opleiding! Vakmensen hebben vaak veel meer kansen op de arbeidsmarkt. De hooggespannen verwachtingen van ouders zijn voor veel kinderen een van de belangrijkste factoren van stress. Kinderen die weten dat ze niet aan de verwachtingen van hun ouders kunnen voldoen, gaan door een hel.

Sensibiliseren de leerkrachten dan niet?

Lens: Er zijn leerkrachten die dat proberen, maar die maken zich niet populair. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) hebben daar het meeste ervaring mee, maar veel ouders hebben een zeer negatieve attitude ten opzichte van de CLB’s. Niemand hoort graag dat zijn kind intellectueel niet voldoet. (JZU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content