De ministerraad heeft beslist het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden. Het gaat om de uitvoering van een Europese richtlijn. Enkel voor kinderen die geboren zijn na 8 maart dit jaar geeft de vierde maand recht op een uitkering van de RVA.

Een Europese richtlijn legt de EU-lidstaten op het verlof op te trekken van drie naar vier maanden. Op voorstel van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) zet de regering dit nu ook om in Belgisch recht.

Uitkering
De ministerraad besliste ook dat de extra maand recht geeft op een uitkering van de RVA, maar dan alleen voor kinderen die na 8 maart 2012 geboren zijn. De kostprijs wordt daarvoor dit jaar geschat op
2,2 miljoen euro. Volgend jaar en in 2014 zou dat bedrag oplopen tot respectievelijk 5,55 en 8,9 miljoen euro.

"Als we het aantal mensen op de arbeidsmarkt en de uitstapleeftijd van werknemers willen verhogen, moeten we mensen de mogelijkheid geven om hun werk en hun privé-leven in drukke periodes te verzoenen.

Het ouderschapsverlof komt daaraan een stuk tegemoet. Door de vierde maand ook te vergoeden blijft het ouderschapsverlof voor iedereen toegankelijk", stelt De Coninck in een mededeling.

Win-win situatie
Staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard zegt er niet aan te twijfelen dat de uitbreiding nog meer ouders zal aanzetten om van het systeem gebruik te maken. Het PS-regeringslid maakt onversneden reclame voor het ouderschapsverlof. "Het is een geweldige manier om een intense band met het kind op te bouwen. Dit zorgt voor een win-win situatie voor zowel de ouder, het kind als het hele gezin. Maar ook voor de werkgever die in zijn rangen een werknemer heeft die openbloeit en bijgevolg productiever is".

Ouderschapsverlof is een flexibele vorm van tijdskrediet, waarbij jonge ouders tot hun kind 12 is geworden drie maanden kunnen opnemen. Het verlof kan per maand worden opgenomen: voltijds, halftijds of 1/5. De werknemer krijgt hiervoor van de RVA een tegemoetkoming van 693,20 euro voor een voltijdse onderbreking.

73 procent vrouwen
Vorig jaar maakten 76.000 personen gebruik van het ouderschapsverlof. In 73% van de dossiers gaat het om vrouwen, in 27% om mannen.

Hoewel er ook steeds meer mannen ouderschapsverlof nemen, hoopt Courard dat hun aantal nog zal toenemen. "Omdat een gelijkwaardige aanwezigheid belangrijk is voor het welzijn van het kind", stelt hij. (Belga/TE)

De ministerraad heeft beslist het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden. Het gaat om de uitvoering van een Europese richtlijn. Enkel voor kinderen die geboren zijn na 8 maart dit jaar geeft de vierde maand recht op een uitkering van de RVA. Een Europese richtlijn legt de EU-lidstaten op het verlof op te trekken van drie naar vier maanden. Op voorstel van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) zet de regering dit nu ook om in Belgisch recht. Uitkering De ministerraad besliste ook dat de extra maand recht geeft op een uitkering van de RVA, maar dan alleen voor kinderen die na 8 maart 2012 geboren zijn. De kostprijs wordt daarvoor dit jaar geschat op 2,2 miljoen euro. Volgend jaar en in 2014 zou dat bedrag oplopen tot respectievelijk 5,55 en 8,9 miljoen euro. "Als we het aantal mensen op de arbeidsmarkt en de uitstapleeftijd van werknemers willen verhogen, moeten we mensen de mogelijkheid geven om hun werk en hun privé-leven in drukke periodes te verzoenen. Het ouderschapsverlof komt daaraan een stuk tegemoet. Door de vierde maand ook te vergoeden blijft het ouderschapsverlof voor iedereen toegankelijk", stelt De Coninck in een mededeling. Win-win situatie Staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard zegt er niet aan te twijfelen dat de uitbreiding nog meer ouders zal aanzetten om van het systeem gebruik te maken. Het PS-regeringslid maakt onversneden reclame voor het ouderschapsverlof. "Het is een geweldige manier om een intense band met het kind op te bouwen. Dit zorgt voor een win-win situatie voor zowel de ouder, het kind als het hele gezin. Maar ook voor de werkgever die in zijn rangen een werknemer heeft die openbloeit en bijgevolg productiever is". Ouderschapsverlof is een flexibele vorm van tijdskrediet, waarbij jonge ouders tot hun kind 12 is geworden drie maanden kunnen opnemen. Het verlof kan per maand worden opgenomen: voltijds, halftijds of 1/5. De werknemer krijgt hiervoor van de RVA een tegemoetkoming van 693,20 euro voor een voltijdse onderbreking. 73 procent vrouwen Vorig jaar maakten 76.000 personen gebruik van het ouderschapsverlof. In 73% van de dossiers gaat het om vrouwen, in 27% om mannen. Hoewel er ook steeds meer mannen ouderschapsverlof nemen, hoopt Courard dat hun aantal nog zal toenemen. "Omdat een gelijkwaardige aanwezigheid belangrijk is voor het welzijn van het kind", stelt hij. (Belga/TE)