François Perin werd 92.

De professor grondwettelijk recht aan de ULg doorliep een bochtig politiek parcours: hij startte als socialist, werd vervolgens anti-Leopoldist, regionalist, aanhanger van José Happart en eindigde als rattachist (zij die Wallonië bij Frankrijk willen laten aansluiten).

Rassemblement Wallon

Perin laat voor het eerst van zich horen tijdens de Koningskwestie (1945-1951) en onderscheidt zich door zijn redenaarstalent. Daarna wordt hij partijvoorzitter, in 1965 volksvertegenwoordiger en in 1974 minister van Institutionale Hervorming. In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de staatshervorming. In 1976 verlaat hij de Rassemblement Wallon, de partij die hij mee oprichtte om de liberale rangen te vervoegen.

Tot 1980 zetelt hij als senator, om nadien de politiek te verlaten. Zelf zei hij daarover dat hij "niet langer een staat kon vertegenwoordigen waarin hij niet geloofde".

Wallonië naar Frankrijk, Brussel internationale stad en Vlaanderen onafhankelijk

Perin is altijd een vrije geest en non-conformist gebleven. Hij noemde zichzelf een slecht politicus. Aan het einde van zijn leven pleitte hij voor de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk. In augustus 2011 zei de oud-minister nog in Le Soir dat het zijn wens was dat Vlaanderen de onafhankelijkheid uitriep, Brussel een internationale stad werd en Wallonië zich zou aanhechten bij Frankrijk.

'Een van laatste historische vaders van Wallonië' (Demotte)

Met het overlijden van François Perin verliezen we 'een van de laatste historische vaders van Wallonië', zo heeft de minister-president van Wallonië en de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte (PS), gereageerd op het overlijden van de grondwetspecialist.

In de jaren 70 was Perin een van de mensen die de Waalse eis tot federalisme in teksten en feiten kon omzetten. In 1971 was het Rassemblement Wallon dan ook de tweede politieke kracht van Wallonië. 'Met de socialist Freddy Terwagne maakte hij de inschrijving van het Waals Gewest in de grondwet mogelijk', aldus Demotte in een mededeling.

De minister-president had het ook over de 'even briljante als onafhankelijke geest' van Perin.

Vicepremier Didier Reynders (MR) was in de jaren 70 student en assistent van François Perin aan de universiteit van Luik toen hij er rechten studeerde. 'Het was een professor die volle auditoria trok', zei Reynders. 'Hij bracht een Waals bewustzijn tot stand via het Rassemblement Wallon.' Ook de vicepremier noemde Perin een 'briljante intellectueel' en herinnerde eraan dat die na zijn vertrek bij het RW de PRL oprichtte met politici als Jean Gol (de politieke vader van Reynders), Etienne Knoops of François-Xavier de Donnea.

(Belga/SD)

De professor grondwettelijk recht aan de ULg doorliep een bochtig politiek parcours: hij startte als socialist, werd vervolgens anti-Leopoldist, regionalist, aanhanger van José Happart en eindigde als rattachist (zij die Wallonië bij Frankrijk willen laten aansluiten). Perin laat voor het eerst van zich horen tijdens de Koningskwestie (1945-1951) en onderscheidt zich door zijn redenaarstalent. Daarna wordt hij partijvoorzitter, in 1965 volksvertegenwoordiger en in 1974 minister van Institutionale Hervorming. In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de staatshervorming. In 1976 verlaat hij de Rassemblement Wallon, de partij die hij mee oprichtte om de liberale rangen te vervoegen. Tot 1980 zetelt hij als senator, om nadien de politiek te verlaten. Zelf zei hij daarover dat hij "niet langer een staat kon vertegenwoordigen waarin hij niet geloofde". Perin is altijd een vrije geest en non-conformist gebleven. Hij noemde zichzelf een slecht politicus. Aan het einde van zijn leven pleitte hij voor de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk. In augustus 2011 zei de oud-minister nog in Le Soir dat het zijn wens was dat Vlaanderen de onafhankelijkheid uitriep, Brussel een internationale stad werd en Wallonië zich zou aanhechten bij Frankrijk.Met het overlijden van François Perin verliezen we 'een van de laatste historische vaders van Wallonië', zo heeft de minister-president van Wallonië en de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte (PS), gereageerd op het overlijden van de grondwetspecialist.In de jaren 70 was Perin een van de mensen die de Waalse eis tot federalisme in teksten en feiten kon omzetten. In 1971 was het Rassemblement Wallon dan ook de tweede politieke kracht van Wallonië. 'Met de socialist Freddy Terwagne maakte hij de inschrijving van het Waals Gewest in de grondwet mogelijk', aldus Demotte in een mededeling. De minister-president had het ook over de 'even briljante als onafhankelijke geest' van Perin.Vicepremier Didier Reynders (MR) was in de jaren 70 student en assistent van François Perin aan de universiteit van Luik toen hij er rechten studeerde. 'Het was een professor die volle auditoria trok', zei Reynders. 'Hij bracht een Waals bewustzijn tot stand via het Rassemblement Wallon.' Ook de vicepremier noemde Perin een 'briljante intellectueel' en herinnerde eraan dat die na zijn vertrek bij het RW de PRL oprichtte met politici als Jean Gol (de politieke vader van Reynders), Etienne Knoops of François-Xavier de Donnea.(Belga/SD)