Hugo De Ridder, die politiek journalist was bij De Standaard, is op de leeftijd van 86 jaar overleden. Dat heeft de krant zaterdag gemeld. Hij was vooral bekend als onderzoeksjournalist en auteur van het boek 'De Keien van de Wetstraat'.

De Ridder werd in 1961 secretaris van Leo Tindemans, op dat ogenblik partijsecretaris van de CVP. In 1966 begon hij als redacteur van De Standaard waar hij faam verwierf als onderzoeksjournalist. Tien jaar later werd hij er chef van de politieke redactie. In 1990 diende hij zijn ontslag in.

Hij schreef vanaf de jaren 80 diverse onthullende boeken over de Belgische politiek. In 'Omtrent Wilfried Martens' bijvoorbeeld onthulde hij in 1991 het bestaan van 'de gesprekken van Poupehan' tussen Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys, bankier Hubert Detremmerie en Fons Verplaetse, de latere voorzitter van de Nationale Bank.

In 2012 maakte hij zijn archief en documentatie over aan het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOK) aan de KU Leuven. 'Het bestand vormt een schitterende, aanvullende onderzoeksbron, zeker in tijden van verschraling van persoonlijke archieven van politici', aldus het KADOC. De archieven beslaan 40 jaar nationale politiek en bevatten onder meer enkele dossiers over schandalen (RTT, Belgische ziekenfondsen) die De Ridder als redacteur van De Standaard uitspitte.

Het leeuwendeel van de bundels heeft betrekking op de voorbereiding van zijn boeken. Zo zijn er tientallen interviews (uitgetypt of op geluidsband) met prominenten die samen met vertrouwelijke nota's en brieven en informatie uit de wandelgangen de basis vormden voor de publicaties van De Ridder over de Belgische politiek. Het archief omvat voorts documenten ter ondersteuning van de memoires van onder meer Leo Tindemans en Wilfried Martens.

In 2001 publiceerde De Ridder zijn persoonlijke memoires 'Geen blad voor de mond'.

Lees het laatste Knack-interview met Hugo De Ridder: 'In mijn kast liggen nog vierhonderd bladzijden geheime notities'

Hugo De Ridder, die politiek journalist was bij De Standaard, is op de leeftijd van 86 jaar overleden. Dat heeft de krant zaterdag gemeld. Hij was vooral bekend als onderzoeksjournalist en auteur van het boek 'De Keien van de Wetstraat'.De Ridder werd in 1961 secretaris van Leo Tindemans, op dat ogenblik partijsecretaris van de CVP. In 1966 begon hij als redacteur van De Standaard waar hij faam verwierf als onderzoeksjournalist. Tien jaar later werd hij er chef van de politieke redactie. In 1990 diende hij zijn ontslag in. Hij schreef vanaf de jaren 80 diverse onthullende boeken over de Belgische politiek. In 'Omtrent Wilfried Martens' bijvoorbeeld onthulde hij in 1991 het bestaan van 'de gesprekken van Poupehan' tussen Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys, bankier Hubert Detremmerie en Fons Verplaetse, de latere voorzitter van de Nationale Bank. In 2012 maakte hij zijn archief en documentatie over aan het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOK) aan de KU Leuven. 'Het bestand vormt een schitterende, aanvullende onderzoeksbron, zeker in tijden van verschraling van persoonlijke archieven van politici', aldus het KADOC. De archieven beslaan 40 jaar nationale politiek en bevatten onder meer enkele dossiers over schandalen (RTT, Belgische ziekenfondsen) die De Ridder als redacteur van De Standaard uitspitte. Het leeuwendeel van de bundels heeft betrekking op de voorbereiding van zijn boeken. Zo zijn er tientallen interviews (uitgetypt of op geluidsband) met prominenten die samen met vertrouwelijke nota's en brieven en informatie uit de wandelgangen de basis vormden voor de publicaties van De Ridder over de Belgische politiek. Het archief omvat voorts documenten ter ondersteuning van de memoires van onder meer Leo Tindemans en Wilfried Martens. In 2001 publiceerde De Ridder zijn persoonlijke memoires 'Geen blad voor de mond'.