Oud-hoofdredacteur Kerk & Leven over vrouwonvriendelijk bijbelcitaat: ‘We mogen niet té streng worden’

© iStock
Peter Casteels

‘Vrouwen, wees onderdanig aan uw man.’ Dat weerklonk afgelopen zondag in de eucharistieviering op Eén. Het Bijbelcitaat schoot bij velen in het verkeerde keelgat. ‘We mogen niet té streng worden’, zegt Mark Van de Voorde, oud-hoofdredacteur van Kerk & Leven.

Vindt u de commotie over het Bijbelcitaat terecht?

MARK VAN DE VOORDE: Binnen de context van de Bijbel is die uitspraak – uit een brief van Paulus in het Nieuwe Testament – te begrijpen, maar vandaag valt ze nog moeilijk uit te leggen. Ik begrijp niet waarom dat fragment nog altijd in het lezingenrooster van de eucharistievieringen is opgenomen.

Worden er tijdens vieringen vaker zulke passages voorgelezen?

VAN DE VOORDE: Nee. Deze tekst komt ook maar één keer om de drie jaar terug. Tijdens de mis die ik zondag heb bijgewoond, heb ik hem niet gehoord – ik denk dat de meeste pastoors hem overslaan. Maar in de norbertijnenabdij van Grimbergen, waar de Eén-uitzending plaatsvond, zijn ze daar nogal strikt in.

Staan er nog veel meer van zulke vrouwonvriendelijke passages in de Bijbel?

VAN DE VOORDE: In de brieven van Paulus is er nog één te vinden, over vrouwen die moeten zwijgen, maar daarvan is veel duidelijker dat je ze in een bepaalde context moet begrijpen. De evangeliën zijn verder heel vrouwvriendelijk, en Jezus Christus zelf heeft altijd de kant van de vrouw gekozen. Het Oude Testament is iets anders: dat is op verschillende momenten doorheen de eeuwen opgesteld en toont de evolutie van denken over God en de mens. Sommige passages zijn dus hard, andere barmhartig.

Moet de kerk de passages die ze gebruikt beter selecteren?

VAN DE VOORDE: We kunnen niets uit de Bijbel schrappen, uiteraard. We moeten ook wel oppassen dat we niet té streng worden. Moeten we ons culturele erfgoed helemaal zuiveren op basis van onze gevoeligheden van vandaag? In het werk van filosofen als Voltaire, Descartes of Kant zou je dan óók danig moeten schrappen. Binnenkort zullen theaterteksten van Hugo Claus zelfs misschien niet meer mogen worden opgevoerd, want hij was ook niet altijd even vrouwvriendelijk.

Zondag herhaalde minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zijn pleidooi om de uitzendingen van erediensten op de VRT af te schaffen. Terecht?

VAN DE VOORDE: Sven Gatz maakt misbruik van dit voorvalletje om aan politieke recuperatie te doen. Het christendom is nog altijd een fundamentele bron van onze beschaving. Wil de minister echt dat elke verwijzing daarnaar verdwijnt? De uitzendingen door derden zijn al afgeschaft. Als er nergens meer gesproken wordt over christelijke waarden als naastenliefde, zullen we wat meemaken. De vreemdelingenhaat zal dan alleen maar erger worden. Ik kan niet geloven dat het dat is wat Gatz wil.

Dit artikel verschijnt 29 augustus in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content