Belgische film

Vooreerst is er uiteraard "Rundskop", die in het buitenland als "Bullhead" in de bioscopen te zien is. De film van Michaël Roskam met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol is een van de vijf genomineerden in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. In België zijn de critici laaiend enthousiast en ook na de release in de VS waren er positieve geluiden te horen, maar of dat voldoende zal zijn om ook het felbegeerde beeldje in de wacht te slepen, is nog een ander verhaal.

Een te duchten concurrent is alvast het Iraanse "A Separation" van Asghar Farhadi. De film is al een tijdje bezig met het veroveren van de filmwereld: vorig jaar won hij de Gouden Beer voor Beste Film op de 61ste Berlinale. Ook de Zilveren Beren voor Beste Acteur en Beste Actrice gingen mee naar Iran. Vorige maand ging de film op de Golden Globes aan de haal met de prijs voor Beste Niet-Engelstalige film. Ook "In Darkness" van de Poolse cineaste Agnieska Holland is een mogelijke kaper op de kust, vooral dan door de thematiek van de film: een man redt heel wat joden uit een door de nazi's bezet Pools dorp.

Belgische muziek

Voorts is er de Franse stomme film "The Artist" van Michel Hazanavicius. De muziek voor de zwartwitfilm werd in Brussel opgenomen door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en muzikant Jef Neve. De film won drie Golden Globes en zeven Bafta Awards. Voor de Oscars sleepte hij tien nominaties in de wacht, onder meer in de categorieën Beste Film en Beste Muziek.

Belgische animatie

Ten slotte is er "A cat in Paris" ("Van de kat geen kwaad"), een Frans-Belgische coproductie die meedingt in de categorie "Beste Animatiefilm". Annemie Degryse van de Gentse studio Lunanime is co-producer, net als Arnaud Demuynck van Digit Anima uit Brussel. Daarnaast waren de Belgische acteurs Patrick Ridremont en Patrick Descamps verantwoordelijk voor de stemmen van twee dieven in de film en werkten vier animatoren uit Gent en vier animatoren uit Brussel mee aan de film. Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds en de RTBF deden hun duit in het -financiële- zakje.

Ook hier zijn er concurrenten van niveau: "Kung Fu Panda 2", "Puss in boots" en "Rango". Die laatste is van Gore Verbinski, met Johny Depp in de rol van het hoofdpersonage, een hagedis die ervan

overtuigd is dat hij een cowboy is. (Belga/TE)

Belgische film Vooreerst is er uiteraard "Rundskop", die in het buitenland als "Bullhead" in de bioscopen te zien is. De film van Michaël Roskam met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol is een van de vijf genomineerden in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. In België zijn de critici laaiend enthousiast en ook na de release in de VS waren er positieve geluiden te horen, maar of dat voldoende zal zijn om ook het felbegeerde beeldje in de wacht te slepen, is nog een ander verhaal. Een te duchten concurrent is alvast het Iraanse "A Separation" van Asghar Farhadi. De film is al een tijdje bezig met het veroveren van de filmwereld: vorig jaar won hij de Gouden Beer voor Beste Film op de 61ste Berlinale. Ook de Zilveren Beren voor Beste Acteur en Beste Actrice gingen mee naar Iran. Vorige maand ging de film op de Golden Globes aan de haal met de prijs voor Beste Niet-Engelstalige film. Ook "In Darkness" van de Poolse cineaste Agnieska Holland is een mogelijke kaper op de kust, vooral dan door de thematiek van de film: een man redt heel wat joden uit een door de nazi's bezet Pools dorp. Belgische muziek Voorts is er de Franse stomme film "The Artist" van Michel Hazanavicius. De muziek voor de zwartwitfilm werd in Brussel opgenomen door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en muzikant Jef Neve. De film won drie Golden Globes en zeven Bafta Awards. Voor de Oscars sleepte hij tien nominaties in de wacht, onder meer in de categorieën Beste Film en Beste Muziek. Belgische animatie Ten slotte is er "A cat in Paris" ("Van de kat geen kwaad"), een Frans-Belgische coproductie die meedingt in de categorie "Beste Animatiefilm". Annemie Degryse van de Gentse studio Lunanime is co-producer, net als Arnaud Demuynck van Digit Anima uit Brussel. Daarnaast waren de Belgische acteurs Patrick Ridremont en Patrick Descamps verantwoordelijk voor de stemmen van twee dieven in de film en werkten vier animatoren uit Gent en vier animatoren uit Brussel mee aan de film. Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds en de RTBF deden hun duit in het -financiële- zakje. Ook hier zijn er concurrenten van niveau: "Kung Fu Panda 2", "Puss in boots" en "Rango". Die laatste is van Gore Verbinski, met Johny Depp in de rol van het hoofdpersonage, een hagedis die ervan overtuigd is dat hij een cowboy is. (Belga/TE)