De Vrije Universiteit Brussel is geen voorstander van een oriëntatieproef voor het begin van studies in het universitair onderwijs. Dat heeft rector Paul De Knop dinsdag gezegd naar aanleiding van de opening van het nieuwe academiejaar.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) had maandag verklaard dat hij bereid is te praten over een dergelijke oriëntatieproef voor eerstejaarsstudenten aan de universiteit als onderdeel van een ruimer pakket rond studiekeuze.

Hij zei dat in een reactie op het onderzoek van de KU Leuven waaruit blijkt dat de helft van de jongeren in het eerste jaar universitair onderwijs niet slaagt. Maar zo'n proef bij alle universitaire opleidingen lijkt de minister geen goed idee.

Alvast de VUB is geen voorstander van een dergelijke oriëntatieproef. Rector De Knop benadrukt dat zijn instelling een democratische universiteit wil blijven.

Het kost veel om de helft van de eerstejaarsstudenten niet te zien slagen, maar onze opdracht is zoveel mogelijk studenten naar de universiteit te krijgen, aldus De Knop. Hij heeft bedenkingen bij een oriëntatieproef omdat het niet alleen om kennis, maar ook om motivatie en attitude gaat.

De Vrije Universiteit Brussel is geen voorstander van een oriëntatieproef voor het begin van studies in het universitair onderwijs. Dat heeft rector Paul De Knop dinsdag gezegd naar aanleiding van de opening van het nieuwe academiejaar.Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) had maandag verklaard dat hij bereid is te praten over een dergelijke oriëntatieproef voor eerstejaarsstudenten aan de universiteit als onderdeel van een ruimer pakket rond studiekeuze.Hij zei dat in een reactie op het onderzoek van de KU Leuven waaruit blijkt dat de helft van de jongeren in het eerste jaar universitair onderwijs niet slaagt. Maar zo'n proef bij alle universitaire opleidingen lijkt de minister geen goed idee. Alvast de VUB is geen voorstander van een dergelijke oriëntatieproef. Rector De Knop benadrukt dat zijn instelling een democratische universiteit wil blijven. Het kost veel om de helft van de eerstejaarsstudenten niet te zien slagen, maar onze opdracht is zoveel mogelijk studenten naar de universiteit te krijgen, aldus De Knop. Hij heeft bedenkingen bij een oriëntatieproef omdat het niet alleen om kennis, maar ook om motivatie en attitude gaat.