De ordediensten zijn op de hoogte van het antisemitisch congres dat de partij van het omstreden Kamerlid Laurent Louis in het Brusselse organiseert. Ook de verschillende Brusselse politiezones plannen overleg. Zo blijkt uit de reacties van federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet(CDH) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op de oproep van Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (MR) aan de Brusselse gouverneur om de manifestatie binnen het Brussels gewest te verbieden.

Milquet zegt dat ze al enkele dagen in contact staat met de bevoegde diensten over het congres dat een aantal antisemitische personaliteiten naar de hoofdstad zal lokken. 'Het dossier is sinds het begin goed beheerd op een duidelijke, collectieve en coherente manier. In dit stadium moet men geen publieke verklaringen afleggen, die enkel maar contraproductief kunnen zijn', zei ze aan Belga.

'Eerste Europees congres van de dissidentie'

Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' is georganiseerd door een boekhandel uit Ukkel en de partij 'Debout les Belges' van het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis, die reeds vervolgd werd voor laster en eerroof en het verspreiden van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux. Onlangs zorgde hij ervoor dat een Kamerzitting geschorst werd door premier Elio Di Rupo(PS) een pedofiel te noemen.

Verschillende deelnemers hebben reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba of de omstreden komiek Dieudonné.

Openbare orde

De gouverneur van Brussel heeft nog niet gereageerd op de vraag van De Wolf. Hij wacht onder meer op de maatregelen die de minister van Binnenlandse Zaken neemt. De burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Olivier Deleuze (Ecolo), heeft al aangekondigd dat hij er alles aan zal doen om het congres te verhinderen als zou blijken dat het zich op het grondgebied van zijn gemeente zou afspelen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort kondigde intussen aan dat de Brusselse politiezones op korte termijn zullen samenzitten over het dossier. Indien de plaats onbekend blijft, kunnen ze besluiten nemen die over het volledige grondgebied van het gewest van kracht zijn. Vervoort herinnerde er ook aan dat de burgemeesters over alle bevoegdheden beschikken inzake openbare orde. Pas indien zij niet de gepaste maatregelen kunnen nemen om de openbare orde te garanderen, kan de gouverneur van Brussel, Jean Clément, optreden.

(Belga/SD)

Milquet zegt dat ze al enkele dagen in contact staat met de bevoegde diensten over het congres dat een aantal antisemitische personaliteiten naar de hoofdstad zal lokken. 'Het dossier is sinds het begin goed beheerd op een duidelijke, collectieve en coherente manier. In dit stadium moet men geen publieke verklaringen afleggen, die enkel maar contraproductief kunnen zijn', zei ze aan Belga. Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' is georganiseerd door een boekhandel uit Ukkel en de partij 'Debout les Belges' van het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis, die reeds vervolgd werd voor laster en eerroof en het verspreiden van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux. Onlangs zorgde hij ervoor dat een Kamerzitting geschorst werd door premier Elio Di Rupo(PS) een pedofiel te noemen.Verschillende deelnemers hebben reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba of de omstreden komiek Dieudonné. De gouverneur van Brussel heeft nog niet gereageerd op de vraag van De Wolf. Hij wacht onder meer op de maatregelen die de minister van Binnenlandse Zaken neemt. De burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Olivier Deleuze (Ecolo), heeft al aangekondigd dat hij er alles aan zal doen om het congres te verhinderen als zou blijken dat het zich op het grondgebied van zijn gemeente zou afspelen. Brussels minister-president Rudi Vervoort kondigde intussen aan dat de Brusselse politiezones op korte termijn zullen samenzitten over het dossier. Indien de plaats onbekend blijft, kunnen ze besluiten nemen die over het volledige grondgebied van het gewest van kracht zijn. Vervoort herinnerde er ook aan dat de burgemeesters over alle bevoegdheden beschikken inzake openbare orde. Pas indien zij niet de gepaste maatregelen kunnen nemen om de openbare orde te garanderen, kan de gouverneur van Brussel, Jean Clément, optreden.(Belga/SD)