De Europese Volkspartij is de koepelpartij van christendemocratische en conservatieve partijen, waar CD&V en CDH, maar ook de CDU van de Duitse kanselier Angela Merkel lid van zijn. De EVP vormt de grootste fractie in het Europees Parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk behoren tot de EVP. Twaalf partijen uit negen landen, onder wie CD&V en CDH, hebben officieel verzocht om de Hongaarse partij Fidesz en haar leider Viktor Orban uit de EVP te zetten.

De positie van Fidesz binnen de EVP stond al jaren ter discussie omdat het beleid van Orban vaak ingaat tegen de waarden van de EVP. Een antimigratiecampagne van de Hongaarse regering waarin commissievoorzitter Juncker wordt afgebeeld, was de spreekwoordelijke druppel. Die campagne wordt over enkele dagen beëindigd.

Orban voert nog gesprekken met andere christendemocratische partijen in de EU, zei hij vrijdag op de radio. Hij wil de EVP van binnenuit hervormen om de anti-migratiestem er luider te laten klinken.

CD&V-voorzitter Wouter Beke hecht weinig geloof aan die woorden. 'Diegene die lid willen blijven, moeten het Europees project van de EVP steunen en niet ondergraven', zei hij op Radio 1. 'Hij moet zijn partij hervormen, niet de EVP'.

Als Fidesz toch aan de EVP-deur wordt gezet, zal Orban met de conservatieve Poolse regeringspartij PiS praten over een nieuwe alliantie. PiS maakt nu nog deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook N-VA toe behoort. De toekomst van die fractie is echter zeer onzeker door het nakende vertrek van de Britse conservatieven.

De Europese Volkspartij is de koepelpartij van christendemocratische en conservatieve partijen, waar CD&V en CDH, maar ook de CDU van de Duitse kanselier Angela Merkel lid van zijn. De EVP vormt de grootste fractie in het Europees Parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk behoren tot de EVP. Twaalf partijen uit negen landen, onder wie CD&V en CDH, hebben officieel verzocht om de Hongaarse partij Fidesz en haar leider Viktor Orban uit de EVP te zetten. De positie van Fidesz binnen de EVP stond al jaren ter discussie omdat het beleid van Orban vaak ingaat tegen de waarden van de EVP. Een antimigratiecampagne van de Hongaarse regering waarin commissievoorzitter Juncker wordt afgebeeld, was de spreekwoordelijke druppel. Die campagne wordt over enkele dagen beëindigd. Orban voert nog gesprekken met andere christendemocratische partijen in de EU, zei hij vrijdag op de radio. Hij wil de EVP van binnenuit hervormen om de anti-migratiestem er luider te laten klinken. CD&V-voorzitter Wouter Beke hecht weinig geloof aan die woorden. 'Diegene die lid willen blijven, moeten het Europees project van de EVP steunen en niet ondergraven', zei hij op Radio 1. 'Hij moet zijn partij hervormen, niet de EVP'. Als Fidesz toch aan de EVP-deur wordt gezet, zal Orban met de conservatieve Poolse regeringspartij PiS praten over een nieuwe alliantie. PiS maakt nu nog deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook N-VA toe behoort. De toekomst van die fractie is echter zeer onzeker door het nakende vertrek van de Britse conservatieven.