In de nachten van zondag op maandag en maandag op dinsdag heeft de site A van het WTC III-gebouw, waar asielzoekers verblijven in afwachting van een registratiegesprek bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), opnieuw de maximumcapaciteit van 500 personen bereikt. 50 mensen konden uitzonderlijk in de bufferplaatsen van WTC III-site B terecht.

Sinds enkele weken is de WTC-opvang onderverdeeld in twee sites. Site A wordt beheerd door het Franstalige Rode Kruis en verzorgt de vooropvang voor asielzoekers die nog niet terecht konden bij Dienst Vreemdelingenzaken. Rode Kruis Vlaanderen kreeg de opdracht om site B te herinrichten voor asielzoekers die hun registratie al achter de rug hebben en wachten op een plaats in een van de opvangcentra van Fedasil.

Meest kwetsbare gezinnen

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag hebben 507 mensen de nacht doorgebracht in site A. Nog eens 50 niet-geregistreerde asielzoekers konden terecht in site B.

'We hebben gisteren gedepanneerd voor de meest kwetsbare gezinnen', zegt Ann Luyten van Rode Kruis Vlaanderen. 'Nu ligt de bal in het kamp van het kabinet om eventueel het aantal beschikbare plaatsen te herindelen.'

Jeugdherbergen

Begin vorige week maakte Dienst Vreemdelingenzaken bekend dat het de capaciteit van haar wachtzaal had verminderd van 250 naar 150 plaatsen. DVZ gaf als reden een advies van de arbeidsgeneesheren van Fedasil. Nu zegt het kabinet-Francken dat de capaciteit werd aangepast, opdat DVZ haar tijd aan andere zaken kon besteden en dat die in functie van de influx toch weer kan opgedreven worden.

Het pijnpunt voor het kabinet blijft de plaatsen in de reguliere opvang. Na de extra capaciteit die vorige week werd aangekondigd is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opnieuw op zoek naar opvangplaatsen. Daarvoor lopen momenteel onder meer onderhandelingen met jeugdherbergen. (Belga/AVE)

In de nachten van zondag op maandag en maandag op dinsdag heeft de site A van het WTC III-gebouw, waar asielzoekers verblijven in afwachting van een registratiegesprek bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), opnieuw de maximumcapaciteit van 500 personen bereikt. 50 mensen konden uitzonderlijk in de bufferplaatsen van WTC III-site B terecht.Sinds enkele weken is de WTC-opvang onderverdeeld in twee sites. Site A wordt beheerd door het Franstalige Rode Kruis en verzorgt de vooropvang voor asielzoekers die nog niet terecht konden bij Dienst Vreemdelingenzaken. Rode Kruis Vlaanderen kreeg de opdracht om site B te herinrichten voor asielzoekers die hun registratie al achter de rug hebben en wachten op een plaats in een van de opvangcentra van Fedasil. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag hebben 507 mensen de nacht doorgebracht in site A. Nog eens 50 niet-geregistreerde asielzoekers konden terecht in site B. 'We hebben gisteren gedepanneerd voor de meest kwetsbare gezinnen', zegt Ann Luyten van Rode Kruis Vlaanderen. 'Nu ligt de bal in het kamp van het kabinet om eventueel het aantal beschikbare plaatsen te herindelen.'Begin vorige week maakte Dienst Vreemdelingenzaken bekend dat het de capaciteit van haar wachtzaal had verminderd van 250 naar 150 plaatsen. DVZ gaf als reden een advies van de arbeidsgeneesheren van Fedasil. Nu zegt het kabinet-Francken dat de capaciteit werd aangepast, opdat DVZ haar tijd aan andere zaken kon besteden en dat die in functie van de influx toch weer kan opgedreven worden. Het pijnpunt voor het kabinet blijft de plaatsen in de reguliere opvang. Na de extra capaciteit die vorige week werd aangekondigd is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opnieuw op zoek naar opvangplaatsen. Daarvoor lopen momenteel onder meer onderhandelingen met jeugdherbergen. (Belga/AVE)