Dat schrijft De Standaard. De bezettingsgraad van Fedasil is in korte tijd spectaculair gedaald, van 94 procent in oktober vorig jaar naar 75 procent in juni. Dat is het gevolg van het dalend aantal asielzoekers en de hogere productiviteit in de behandeling van de asielaanvragen. Om niet met het overschot aan bedden te blijven zitten, werkt Fedasil aan een afbouwscenario.

16.000 plaatsen tegen eind 2014

"De transitcentra hebben we al gesloten. Onlangs hebben we ook beslist om ons eigen, structureel opvangcentrum in Stoumont te sluiten. Er zullen zeker ook nog lokale opvanginitiatieven (LOI), die door de OCMW's zijn geïnstalleerd, dicht gaan", zegt Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil.

"Het streefdoel is een netwerk van zestienduizend plaatsen tegen eind 2014, tegenover 23.000 nu", zegt Fabienne Crauwels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Om een onverwachte instroom te kunnen opvangen, zou de overheid wel in tweeduizend bufferplaatsen voorzien.

De Block: 'Geen exact streefdoel'

Omdat Fedasil al verschillende centra heeft gesloten, zal de afbouw haast uitsluitend bij de individuele opvanginitiatieven gebeuren", meent Crauwels. "Momenteel zijn er nog ongeveer 11.250 individuele opvangplaatsen. Het huidige streefdoel is 8500 tegen eind dit jaar en 6000 tegen eind 2014."

Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) en Fedasil zeggen geen exact streefdoel te hebben. Fedasil zegt nog dat de OCMW's voor eind augustus duidelijkheid zullen krijgen. (Belga/TV)

Dat schrijft De Standaard. De bezettingsgraad van Fedasil is in korte tijd spectaculair gedaald, van 94 procent in oktober vorig jaar naar 75 procent in juni. Dat is het gevolg van het dalend aantal asielzoekers en de hogere productiviteit in de behandeling van de asielaanvragen. Om niet met het overschot aan bedden te blijven zitten, werkt Fedasil aan een afbouwscenario.16.000 plaatsen tegen eind 2014 "De transitcentra hebben we al gesloten. Onlangs hebben we ook beslist om ons eigen, structureel opvangcentrum in Stoumont te sluiten. Er zullen zeker ook nog lokale opvanginitiatieven (LOI), die door de OCMW's zijn geïnstalleerd, dicht gaan", zegt Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil. "Het streefdoel is een netwerk van zestienduizend plaatsen tegen eind 2014, tegenover 23.000 nu", zegt Fabienne Crauwels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Om een onverwachte instroom te kunnen opvangen, zou de overheid wel in tweeduizend bufferplaatsen voorzien.De Block: 'Geen exact streefdoel' Omdat Fedasil al verschillende centra heeft gesloten, zal de afbouw haast uitsluitend bij de individuele opvanginitiatieven gebeuren", meent Crauwels. "Momenteel zijn er nog ongeveer 11.250 individuele opvangplaatsen. Het huidige streefdoel is 8500 tegen eind dit jaar en 6000 tegen eind 2014." Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) en Fedasil zeggen geen exact streefdoel te hebben. Fedasil zegt nog dat de OCMW's voor eind augustus duidelijkheid zullen krijgen. (Belga/TV)