Optimacommissie: ‘In geen enkel land wordt een stadion gebouwd zonder wedstrijd – hier gebeurt het onderhands’

Marc Dubois © BELGA

“In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd. Hier (in Gent, red.) gebeurde het onderhands, in de sfeer van ‘we kennen elkaar’.” Dat verklaarde architectuurdocent Marc Dubois (KULeuven) aan het einde van een lange sessie van de Optimacommissie in Gent.

Architectuurdocent Marc Dubois kaartte de dominantie van het architecturenbureau Bontinck in het Gentse aan. “Bij alle projecten die we vanavond gehoord hebben, is het Bontinck. Je kan stellen dat Bontinck, dat Gent mee gaat vertegenwoordigen op een beurs in Cannes, een soort stadsarchitect wordt. In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd. Hier gebeurde het onderhands, in de sfeer van ‘we kennen elkaar’.”

Bontinck is wel een professioneel bureau, erkende Dubois. “Maar er is geen internationale referentie, geen architectonische cultuur. We hebben nochtans architectenbureaus die internationaal iets betekenen, maar niet Bontinck. Het is niet gezond dat er één bureau is dat Gent gebruikt als jachtterrein.(..) Er moet meer controle binnen de stad zijn. Waarom is er geen (Gentse, red.) stadsbouwmeester die losstaat van de stadsdiensten, die buiten de administratie zit?”

Volgens enkele leden van de meerderheid maakte het stadion een privaat project uit, maar Dubois benadrukte dat het om “een publiek gebouw” gaat, in een publiek-private constructie.

‘Nu valt pas mijn frank’

Eerder kwamen burgemeester Daniël Termont (SP.A) en Optimabaas Jeroen Piqueur aan het woord.

Er kwamen onder meer verklaringen over gecontesteerde factuur van 28.000 euro tussen Optima en de cvba Arteveldestadion, die – werd aangenomen – onder meer werden aangewend om te betalen voor een vlucht naar de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.

Piqueur antwoordde in de commissie op een vraag van Veli Yüksel (CD&V) dat het ging om “een factuur tussen twee bedrijven”. “Een privévlucht charteren kost misschien 5 à 6.000 euro, geen 28.000 euro”, zei Piqueur.

Termont vroeg aan Piqueur of de factuur voor hem was. “Is dat mogelijk dat die 28.000 euro aan mij besteed is? Ik ging ervan uit dat de vlucht mogelijk in die 28.000 euro zat. Ik wil duidelijk stellen dat die factuur niet voor mij was en dat dat geld niet aan mij besteed is.”

“Ik ken die details van die factuur niet uit mijn hoofd. Het gaat over een factuur van 11 jaar geleden. Het gaat om aandelen en studiekosten tussen twee bedrijven die zijn doorgerekend”, besloot Piqueur.

N-VA-fractieleider Siegfried Bracke stelde dat uit de stukken van Termont bleek de stad in 2004 een bedrag van 729 euro voor zijn vlucht en hotel betaalde, waarop Termont antwoordde: “Nu u het zegt, de vluchten werden door de dienst betaald. Er is een jaar geweest waar een ticket aangekocht is, waarschijnlijk dat jaar, maar dat ik op het laatste moment aangeboden werd door Piqueur om mee te vliegen. Dat is de uitleg. Nu pas valt mijn frank, dat ik die stoel op de lijnvlucht niet ingevuld heb. In die 28.000 euro zullen geen kosten zitten van vluchten, geen kosten van de stad.”

‘Niet bevoordeeld door schepenen of burgemeester’

Jeroen Piqueur, de voormalig topman van de failliete Optima Bank, stelde dat hij trots is op de projecten die hij mee heeft helpen realiseren in Gent, zoals de Ghelamco Arena. “Ik heb nergens spijt van en zou het morgen op een identieke manier doen, als het tot dezelfde realisatie zou leiden”, verklaarde hij donderdagavond in de Gentse Optimacommissie.

Jeroen Piqueur:
Jeroen Piqueur: “Ik heb nergens spijt van”© BELGA

“Ik heb heel wat projecten mogen realiseren in Gent”, zei Piqueur. “Als geboren en getogen Gentenaar ben ik fier op die projecten. De doelstelling was onder meer betaalbare woningen beschikbaar te maken in de stad en verouderde industriële terreinen nieuw leven in te blazen. Ik kan me niet herinneren dat ik voor een project in Gent een gunstig voordeel zou gekregen hebben door toedoen van een schepen of de burgemeester.” De totstandkoming van de Ghelamco Arena valt volgens Piqueur daaronder. “Het Arteveldestadion, ik noem het nog altijd zo, heeft bloed, zweet en tranen gekost. Het was een werk van tien jaar tot bijna alle vergunningen rond waren en we de zaak overgegeven hebben (aan Paul Gheysen van Ghelamco, red.). Ik heb ongelofelijk veel respect voor hoe meneer Gheysen het stadion gefinancierd en gebouwd gekregen heeft.” De geruchten over feestjes op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes kloppen niet, aldus Piqueur. “Ik ben, denk ik, drie keer naar MIPIM geweest. Het is de grootste vastgoedbeurs van Europa, waar alle investeerders aanwezig zijn. (…) Ik heb alles gedaan met het doel een project te realiseren, iets positiefs te realiseren. De prestatie van de burgemeester als voortrekker (in de bouw van het stadion, red.) was ‘jamais vu’. Ik heb nergens spijt van en zou het morgen op een identieke manier doen, als het tot dezelfde realisatie zou leiden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content