Oppositie wil niet dat Bart De Wever gemeenteraad voorzit

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In 308 gemeenten in heel het land zijn de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. Dat ging hier en daar gepaard met incidenten. In Sint-Genesius-Rode zette het Taal Aktie Komitee (TAK) de zitting op stelten. In Antwerpen vroeg de oppositie zich af waarom burgemeester Bart De Wever zelf de gemeenteraad moet voorzitten. Uittredend burgemeester Patrick Janssens liet zich niet meer zien.

ANTWERPEN: Vragen over dubbele rol van voorzitter-burgemeester Bart De Wever

Op het Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis heeft de voltallige nieuwe gemeenteraad de eed afgelegd tijdens de installatievergadering. Ook het schepencollege van de coalitie N-VA, CD&V en Open VLD kan vanaf nu officieel aan de slag.

Bart De Wever (N-VA) is naast burgemeester ook tot voorzitter van de gemeenteraad benoemd en leidde die dus voor het eerst.

Aangezien uittredend burgemeester Patrick Janssens (SP.A) verzaakt aan zijn mandaat als gemeenteraadslid, was het diens partijgenoot en uittredend schepen Robert Voorhamme die aanvankelijk de vergadering leidde tot De Wever tot voorzitter benoemd was. Janssens zelf liet zich zoals verwacht niet zien.

De eedafleggingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten, al hadden oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen wel hun bedenkingen bij de dubbele rol van De Wever als burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad. Filip Dewinter (VB) vroeg zich af of er “binnen de meerderheidspartijen niemand anders voldoende bekwaam is” om de gemeenteraad voor te zitten en merkte op dat in theorie zelfs iemand van de oppositie die rol mag vervullen. Groen-fractieleider Meyrem Almaci sprak eveneens van een “gemiste kans om de democratie zijn werk te laten doen”. Verder kon De Wever vrijwel ongestoord de agenda van de zitting afwerken.

De coalitie van N-VA (23 zetels), CD&V (5) en Open VLD (2) heeft

een meerderheid van 30 op 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad. SP.A (12 zetels) en CD&V zitten als aparte fracties in de gemeenteraad hoewel ze in kartel aan de verkiezingen deelnamen, aangezien sp.a in de oppositie terechtkwam. Voorts hebben ook Vlaams Belang (5 zetels), Groen (4) en PVDA+ (4) verkozenen in de gemeenteraad.

Het nieuwe schepencollege bestaat naast burgemeester De Wever nog uit N-VA-schepenen Koen Kennis, Ludo Van Campenhout, Nabilla Ait Daoud en Rob Van de Velde (binnen 3 jaar te vervangen door een Open Vld’er), CD&V-schepenen Philip Heylen en Marc Van Peel, Open Vld-schepen Claude Marinower en OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA). KORTRIJK: CD&V wil strijdbijl niet te diep begravenDe plooien tussen de nieuwe stadscoalitie en de oppositie in Kortrijk zijn nog niet gladgestreken. Dat werd duidelijk bij de tussenkomsten van CD&V en Groen bij de installatievergadering van de gemeenteraad.

“We willen de strijdbijl begraven, maar niet te diep”, fulmineerde kersvers CD&V-fractieleidster Hannelore Vanhoenacker. De eerste gemeenteraad in Kortrijk verliep erg geanimeerd. Dat was enerzijds door de stoelendans, waarbij oud-burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) de zitting opende, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al vlug de burgemeesterstoel weer mocht verlaten door zijn maandje schorsing en Lieven Libeer (CD&V) even waarnemend burgemeester was tot de vervanger van Van Quickenborne, Rudolf Scherpereel (N-VA), de taken overnam.

Anderzijds sprongen ook de scherpe reacties in het oog. Zowel Groen als CD&V vonden het niet kunnen nog steeds geen goed uitgewerkt bestuursakkoord op tafel ligt. “U moet van ons geen enthousiast applaus verwachten”, opende Vanhoenacker. CD&V kijkt uit naar de uitwerking van het 10-puntenplan, “bijna de synthese van het CD&V-programma”, zodat de partij weet hoe ze oppositie kan voeren tegen wat Vanhoenacker noemde “een samengekochte meerderheid”. Dat plan zou er pas in maart komen.

CD&V vreest dat de drie partijen naast elkaar zullen werken onder “het presidentieel regime van Open VLD”. “We hopen dat de bevolking de komen zes jaar geen bont en blauwe Qater overhoudt”, besloot ze.

DENDERLEEUW: ‘Cordon sanitaire doorbroken’Op voorstel van Vlaams Belang gaat in Denderleeuw de gemeenteraadszitting waarop geheim gestemd wordt over een schepencollege een week vroeger door. N-VA en CD&V steunden het voorstel op de installatievergadering, waardoor het cordon de

facto is doorbroken, klinkt het in een gezamelijke reactie van SP.A/Open en Open VLD Plus.

Het voorstel van SP.A/Open en Open VLD Plus, om die geheime stemming op de uiterlijke dag van 16 januari te houden, werd op de installatievergadering gecounterd door Vlaams Belang. Zij kregen tijdens een stemming steun van N-VA en CD&V om die geheime stemming een week vroeger te houden.

“Het heeft allemaal lang genoeg geduurd, het wordt tijd dat er duidelijkheid geschapen wordt”, aldus Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) achteraf. “We hebben gezegd wie we zullen steunen (CD&V en N-VA, red.) en we zullen zien wat er uit die geheime stemming komt. We hebben al gezegd dat we heel wat overeenkomsten hebben met N-VA en het zou niet slecht zijn als we rond de tafel gaan zitten.”

In een gezamenlijke reactie zeggen uittredend burgemeester Jo Fonck (SP.A), Jo Waegeman (Open) en Arnold Eeman (Open VLD Plus) dat Vlaams Belang duidelijk aan zet is. “Ze willen de periode korter maken omdat andere invloeden spelen, nationaal zegt N-VA en CD&V het cordon niet mogen doorbreken, maar het is duidelijk dat de lokale afdelingen zich daar niets van aantrekken.”

Uittredend burgemeester Jo Fonck spreekt over een “schrijnende” situatie. “Er dreigt een minderheidscollege te starten met een burgemeester uit de oppositie.” Jo Fonck (SP.A) blijft waarnemend burgemeester tot er een nieuwe burgervader is aangesteld, waarbij ofwel de handtekening van Vlaams Belang nodig is of een beslissing van de minister om iemand van buitenaf aan te duiden.

De voordrachten voor de functie van gemeenteraadsvoorzitter en het schepencollege moet tegen vrijdag 4 januari om 12 uur binnen zijn. De geheime stemming gaat door op woensdag 9 januari om 20 uur. Jan De Nul (CD&V) en Erna Scheerlinck (N-VA) waren niet bereikbaar voor commentaar.

SINT-GENESIUS-RODE: TAK zet gemeenteraad op stelten

De eerste gemeenteraadszitting in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode is woelig verlopen, onder meer door een protestactie van het Taal Aktie Komitee (TAK). Een twintigtal leden van het TAK gooiden stinkbommetjes en maakten luidkeels hun ongenoegen duidelijk toen de Franstalige Pierre Rolin (cdH) als burgemeester werd voorgedragen. De actievoerders werden de zaal uitgezet.

Na de zitting hield Rolin een toespraak in het Nederlands en het Frans, waarop de Nederlandstalige gemeenteraadsleden de zaal verlieten. Voor het TAK mag Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois Rolin alsook de kandidaat-burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem niet benoemen. “Ze worden voorgedragen door een meerderheid die lak heeft aan de Vlaamse voogdij over deze gemeenten”, zegt Roel De Leener van het TAK. “Rolin voerde bovendien een vuile, anti-Vlaamse campagne waarbij het elimineren van de overblijvende Vlaamse schepen als belangrijkste doelstelling naar voren werd geschoven.”

Nadat de TAK-leden uit de zaal waren gezet en de zaal verlucht was, kon de installatiezitting van de gemeenteraad verdergaan maar op het einde zorgde kandidaat-burgemeester Rolin zelf voor een incident, zo meldt Anne Sobrie, fractieleidster van oppositiepartij Respect. “Hij sloot eerst de gemeenteraad af en hield toen een toespraak, eerst in het Nederlands en vervolgens in het Frans. Toen hij in het Frans begon, verlieten alle Nederlandstaligen de zaal.”

Omdat de gemeenteraadszitting al afgelopen was, zou het taalgebruik van Rolin in principe geen invloed kunnen hebben op zijn benoeming. “Maar het zorgt wel weer voor spanning”, aldus nog Anne Sobrie.

WILLEBROEK: Benoeming N-VA-burgemeester dan toch van start

In Willebroek is net als in vele andere Vlaamse steden en gemeenten de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Als enige gemeente in de provincie Antwerpen heeft Willebroek echter nog geen nieuwe burgemeester, aangezien er tot na die eerste gemeenteraadszitting moest gewacht worden om voldoende handtekeningen te verkrijgen voor de voordrachtsakte van toekomstig burgervader Eddy Bevers (N-VA). Zijn benoeming en eedaflegging zal allicht pas binnen enkele weken afgerond raken.

Willebroek krijgt de komende zes jaar een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld met Bevers als burgemeester. Daarover hebben de drie partijen al langer een akkoord, maar CD&V tekende voor de verkiezingen een voorakkoord met de sp.a van uittredend burgemeester Marc De Laet.

Bovendien zetten enkele CD&V’ers toen al hun handtekening op de voordrachtsakte van De Laet. Dat mogen ze echter slechts eenmaal doen, waardoor Bevers tot nu te weinig handtekeningen van gemeenteraadsleden en schepenen kon verzamelen om zich tot burgemeester te laten benoemen.

Bevers moest wachten tot er onder meer een CD&V-raadslid dat al een handtekening zette voor De Laet zich in de gemeenteraad officieel liet opvolgen door een partijgenoot. “Geduld is een schone deugd”, zegt Bevers. “Op zes jaar tijd maken die enkele weken niet echt een verschil. Het bestuursakkoord is het voornaamste.” De Laet blijft nu nog heel even burgemeester, hoewel hij vanaf nu in feite tot de oppositie hoort.

WEMMEL: Patstelling in gemeenteraad

Walter Vansteenkiste toonde zich tevreden na zijn verkiezing tot waarnemend burgemeester, maar kraaide nog lang geen victorie. “Dit is een tijdelijke oplossing en nu moeten we verderwerken aan een breed akkoord, met een brede meerderheid”, zei de man. “De gesprekken gaan traag maar de situatie is dan ook complex.”

De andere kandidaat Christian Andries, van de overwegend Franstalige LVB, wenste na afloop van de gemeenteraad niet te reageren. “Ik stel met u vast dat meneer Andries slechts 8 stemmen heeft behaald, hoewel zijn partij 12 zetels in de gemeenteraad telt”, zei Walter Vansteenkiste. “Veel commentaar kan ik daar niet op geven maar het geeft de teneur weer van de gesprekken die de voorbije dagen en weken gevoerd zijn. Die gesprekken gaan traag maar liever zo dan te moeten werken met een krappe meerderheid van 13 tegen 12. Je weet nooit hoelang zoiets stand houdt.”

De situatie in Wemmel is dan ook bijzonder complex. Omdat in faciliteitengemeenten schepenen rechtstreeks aangeduid worden, kreeg LVB drie schepenen en WEMMEL twee. “Daartegenover staat wel een patstelling binnen de gemeenteraad”, gaat Walter Vansteenkiste verder. “Zowel LVB als Wemmel hebben daar 12 zetels. Ik hoop nu dat er zo snel mogelijk een zo breed mogelijk gedragen akkoord bereikt wordt.”

GENT: gemeenteraadsleden leggen de eed af

In Gent hebben de gemeenteraadsleden de eed afgelegd en hun mandaat opgenomen voor de nieuwe bestuursperiode. Gent wordt voor het eerst bestuurd door een coalitie van SP.A, Groen en Open VLD. Tijdens de installatievergadering legden de 51 gemeenteraadsleden probleemloos de eed af. Daarna namen ook burgemeester Daniël Termont en de elf schepenen hun mandaat op. De 59-jarige Termont is voor de tweede keer, en naar eigen zeggen laatste keer, burgemeester van de Arteveldestad. Hij was eerder al schepen tussen 1995 en 2006.

Termont behaalde met zijn kartellijst SP.A/Groen een absolute meerderheid, maar sloot een coalitie met Open VLD, waarmee de socialisten de afgelopen achttien jaar een paars bestuur vormden.

VOEREN: Franstaligen raadsleden niet geïnstaleerd

In Voeren hebben enkel de leden van de meerderheidspartij Voerbelangen de eed kunnen afleggen bij de installatie van de gemeenteraad. Volgens burgemeester Huub Broers (N-VA) hebben de Franstaligen de door de Vlaamse regelgeving vereiste documenten niet tijdig ingediend. De gemeenteraad komt volgende maandag bijeen om de kwestie op te lossen.

Omdat hij niet kon geïnstalleerd worden als gemeenteraadslid kon José Smeets, de Franstalige schepen van de faciliteitengemeente, ook zijn eed niet afleggen. Smeets was niet te spreken over de gang van zaken. Hij sprak van een “terugkeer van de intolerantie” en maakte zelfs de vergelijking met de verplichting om een jodenster te dragen “op basis van goedgekeurde wetten”.

De vergadering eindigde naar verluidt in een wederzijdse scheldpartij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content