Oppositie wil effectentaks van tafel: 'Regering moet huiswerk opnieuw maken'

12/10/17 om 09:26 - Bijgewerkt om 11:07

Bron: Belga

'De regering moet haar huiswerk opnieuw maken'. Dat zeggen Groen en Ecolo in een reactie op het advies van de Raad van State over de effectentaks, waaruit blijkt dat de 'gegoede burgers' voor een groot deel ontzien zouden worden door de taks.

Oppositie wil effectentaks van tafel: 'Regering moet huiswerk opnieuw maken'

Kristof Calvo © Belga

De Raad van State is niet mals voor de taks op effectenrekeningen die de regering-Michel wil invoeren. Die taks bevat volgens het advies te veel gaten om 'de vermogende burgers te doen bijdragen aan het staatsbudget'.

'Dit was te verwachten. Net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen. Op vraag van Open VLD en N-VA zijn zodanig veel uitzonderingen ingebouwd dat de effectentaks te complex is geworden en dus makkelijker te omzeilen. De regering moet haar huiswerk opnieuw maken', zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Groen wil dat premier Michel het advies van de Raad van State nog voor de vertrouwensstemming deelt met de Kamer. 'De effectentaks was het sluitstuk van het zomerakkoord. Nu blijkt dat er van fiscale rechtvaardigheid opnieuw weinig sprake is. De brede roep om eerlijke fiscaliteit moet eindelijk gehoord worden. Onze belastingen kunnen eerlijker en eenvoudiger', aldus nog Calvo.

Ook SP.A vindt dat de regering her rapport niet zomaar kan negeren tijdens de vertrouwensstemming. 'Als CD&V het écht meent met rechtvaardige fiscaliteit, dan moeten ze het vandaag bewijzen. Vanmiddag gewoon het vertrouwen geven aan de regering en aan de minister van Financiën die elke poging tot rechtvaardige fiscaliteit saboteert, zou een zeer slecht signaal zijn'. Dat zegt Kamerfractieleider Meryame Kitir.

Het advies bewijst volgens sp.a wat de oppositie al langer zegt: 'de taks schiet zijn doel voorbij'. En dat wil voor Kitir zeggen dat de christendemocraten kleur moeten bekennen. 'Het is nu of nooit voor CD&V. Als ze vanmiddag in de Kamer hun voet niet tussen de deur plaatsen, dan kunnen ze hun trofee uit het Zomerakkoord beter meteen de prullenmand in gooien, want dan verliezen ze elk greintje geloofwaardigheid.'

Open VLD: 'Grens bereikt'

Als het van Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) afhangt, zal er aan de effectentaks echter niet veel meer gemorreld worden. '"Raad van State of niet, pacta sunt servanda. Effectentaks moet doorgaan zoals afgesproken', zo tweet Van Quickenborne . De Open Vld'er voegt er wel aan toe dat met de effectentaks voor hem de grens bereikt is. 'Daar stopt het. Er zijn limieten aan alles.'

Onze partners