Premier Charles Michel heeft woensdag tot na middernacht gesprekken gevoerd met verschillende van zijn vicepremiers, in de zoektocht naar een uitweg uit de begrotingsimpasse. Donderdagochtend in zijn ambtswoning zet hij die bilaterale inspanningen voort. Zicht op een nieuw kernkabinet is er voorlopig niet, aldus zijn woordvoerder.

"Iedereen is hier woensdagavond nog geweest, tot drie maal toe. En in alle mogelijke constellaties", verduidelijkt Michels woordvoerder zonder verder in detail te treden.

"Vanmorgen gaan de gesprekken voort en ook na de plenaire vergadering vanmiddag in de Kamer zullen ze hernomen worden."

Afspraken voor een bijeenkomst met de vier coalitiepartners samen zijn er nog niet. Afhankelijk van de voortgang van de gesprekken zou daar later op de dag verandering in kunnen komen.

Kamerdebat

Wel bevestigt zijn woordvoerder dat de premier donderdag naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer afzakt om vragen te beantwoorden over de situatie.

Johan Van Overtveldt (N-VA)., .
Johan Van Overtveldt (N-VA). © .

Normaal gezien had de premier dinsdag zijn state of the union moeten houden, maar de blokkering in de onderhandelingen doorkruiste die traditie. Nadien wilde de oppositie de eerste minister in het parlement aan de tand voelen, maar de meerderheid stemde die vraag weg. Donderdag krijgen ze daartoe dus wel de kans.

Discussie

Intussen spreken CD&V-voorzitter Wouter Beke en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) elkaar tegen over het voorstel van de christendemocraten voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen.

Tijdens een interview in De Tijd voert Beke aan dat CD&V die maatregel heeft voorgesteld om de verlaging van de vennootschapsbelasting mee te financieren. Die hervorming is het stokpaardje van N-VA. CD&V wil beide dossiers aan mekaar koppelen. 'We steunen die hervorming, want door de verlaging van het algemene tarief zullen de kmo's minder hoeven te betalen. Maar wie lasten verlaagt, moet ook elders geld zoeken om die lastenverlaging te financieren. Met enkel het schrappen van de bestaande aftrekken komen we er niet. Daarom hebben we voorgesteld om een meerwaardebelasting op aandelen in te voeren', aldus Beke.

Van Overtveldt, die de hervorming van de vennootschapsbelasting uitdokterde, is alvast not amused met die bewering. 'Er is totaal geen meerwaardebelasting nodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting te financieren, integendeel', zegt de minister op Twitter. 'Zowel in het originele voorstel dat ik gedaan heb, als in de varianten, is de financiering honderd procent rond. En iedereen die iets anders beweert, kent zijn dossier niet', klinkt het fors. (Belga/KVDA)

Carl Devos: "Dit is een soort collectieve wurggreep"

Zolang de patstelling rond de vermogens niet weg is, lijkt niets zeker. Wat staat er op het spel als de deadline niet gehaald wordt? Terzake vroeg het aan politicoloog Carl Devos.

Premier Charles Michel heeft woensdag tot na middernacht gesprekken gevoerd met verschillende van zijn vicepremiers, in de zoektocht naar een uitweg uit de begrotingsimpasse. Donderdagochtend in zijn ambtswoning zet hij die bilaterale inspanningen voort. Zicht op een nieuw kernkabinet is er voorlopig niet, aldus zijn woordvoerder. "Iedereen is hier woensdagavond nog geweest, tot drie maal toe. En in alle mogelijke constellaties", verduidelijkt Michels woordvoerder zonder verder in detail te treden. "Vanmorgen gaan de gesprekken voort en ook na de plenaire vergadering vanmiddag in de Kamer zullen ze hernomen worden." Afspraken voor een bijeenkomst met de vier coalitiepartners samen zijn er nog niet. Afhankelijk van de voortgang van de gesprekken zou daar later op de dag verandering in kunnen komen.Wel bevestigt zijn woordvoerder dat de premier donderdag naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer afzakt om vragen te beantwoorden over de situatie. Normaal gezien had de premier dinsdag zijn state of the union moeten houden, maar de blokkering in de onderhandelingen doorkruiste die traditie. Nadien wilde de oppositie de eerste minister in het parlement aan de tand voelen, maar de meerderheid stemde die vraag weg. Donderdag krijgen ze daartoe dus wel de kans. Intussen spreken CD&V-voorzitter Wouter Beke en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) elkaar tegen over het voorstel van de christendemocraten voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen.Tijdens een interview in De Tijd voert Beke aan dat CD&V die maatregel heeft voorgesteld om de verlaging van de vennootschapsbelasting mee te financieren. Die hervorming is het stokpaardje van N-VA. CD&V wil beide dossiers aan mekaar koppelen. 'We steunen die hervorming, want door de verlaging van het algemene tarief zullen de kmo's minder hoeven te betalen. Maar wie lasten verlaagt, moet ook elders geld zoeken om die lastenverlaging te financieren. Met enkel het schrappen van de bestaande aftrekken komen we er niet. Daarom hebben we voorgesteld om een meerwaardebelasting op aandelen in te voeren', aldus Beke. Van Overtveldt, die de hervorming van de vennootschapsbelasting uitdokterde, is alvast not amused met die bewering. 'Er is totaal geen meerwaardebelasting nodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting te financieren, integendeel', zegt de minister op Twitter. 'Zowel in het originele voorstel dat ik gedaan heb, als in de varianten, is de financiering honderd procent rond. En iedereen die iets anders beweert, kent zijn dossier niet', klinkt het fors. (Belga/KVDA) Zolang de patstelling rond de vermogens niet weg is, lijkt niets zeker. Wat staat er op het spel als de deadline niet gehaald wordt? Terzake vroeg het aan politicoloog Carl Devos.