Oppositie vernietigend voor zomerakkoord: ‘Alles op maat van werkgevers’

Charles Michel © Belga

‘Muizenstapje’ richting rechtvaardige fiscaliteit en ‘koterij met 0,15 procent rechtvaardigheid’. Zo noemen oppositiepartijen Groen en SP.A de veelbesproken effectentaks in het zomerakkoord.

Groen heeft teleurgesteld gereageerd op het zomerakkoord van de federale regering. ‘De noodzakelijke operatie rechtvaardigheid blijft uit, en er is niet één maatregel inzake milieu en klimaat. Dit blijft de blinde vlek van de regering’, aldus fractieleider Kristof Calvo.

De effectentaks is volgens Groen een ‘muizenstapje’ richting rechtvaardige fiscaliteit. ‘Wie meer dan 500.000 euro op effectenrekening heeft, moet amper bijdragen. De maatregel lijkt ook eenvoudig te omzeilen. Hiermee zal de roep naar fiscale rechtvaardigheid niet verdwijnen’, zegt Calvo.

Groen wijst ook op de negatieve gevolgen van de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. ‘In theorie klinkt dit allemaal goed, maar in de praktijk zijn er heel wat verliezers: meer tijdelijke en deeltijdse job met slechte uren en laag loon, maar ook steeds meer burnout en ziekte. Overuren kloppen en moeten bijverdienen wordt steeds meer de norm en dat is geen goede zaak.’

De financiering van de maatregelen blijft volgens Groen de achilleshiel van deze regering. ‘De regering lijkt zich rijk te regelen, maar de verwachte inkomsten worden keer op keer niet gehaald. Het is zeker nog uitkijken naar de details van het akkoord, bijvoorbeeld alle besparingen waar men nog niet over spreekt’, aldus Calvo.

Alberto Contador

SP.A noemt het zomerakkoord van de federale regering ‘een koterij met 0,15 procent rechtvaardigheid’. De oppositiepartij verwijst daarmee naar de taks op effectenrekeningen met grote bedragen.

SP.A voorspelt dat de groep ‘werkende armen’ nog groter zal worden. ‘Deze regering blinkt weer uit in uitgaven die ze niet financiert, wat het gat in de begroting weer zal vergroten. En wie zal de rekening straks betalen? Juist, altijd dezelfde mensen’, zeggen voorzitter John Crombez en Kamerlid Karin Temmerman. De voorzitter stelt vast dat de regering immers met geen woord rept over de besparing van 2,6 miljard euro die moet worden gerealiseerd. ‘Dat is pas voor het najaar blijkbaar. Net als met de taxshift zit ook deze begroting vol lucht. Het gat zal zo alleen maar groter worden de volgende jaren.’

Wie elke dag hard werkt, wordt niet beloond. Alles wat is beslist, is op maat van werkgevers

Karin Temmerman, Kamerlid SP.A

De taks van 0,15 procent op een effectenrekening van 500.000 euro noemt SP.Aeen schaamlapje. ‘Het doet me denken aan Alberto Contador, toen die op doping werd betrapt: zero, zero, zero.’ De rijken kunnen volgens Crombez immers makkelijk hun geld spreiden om onder de lat te blijven, of investeren in vastgoed of kunst. SP.A pleit voor een eerlijke en grondige hervorming van het belastingsysteem, waarbij de bron van inkomsten niet uitmaakt.

Ook op de arbeidsmarkt blijft een grote hervorming uit die werknemers ten goede komt, stelt de partij. ‘Wie elke dag hard werkt, wordt niet beloond. Alles wat is beslist, is op maat van werkgevers’, aldus Temmerman.

Vlaams Belang: ‘Wat is de meerwaarde van N-VA nog?’

Ook Vlaams Belang ziet enkel doekjes voor het bloeden, waar ze een rechtvaardige en transparante fiscaliteit had verwacht. De partij vraagt zich dan ook af wat de meerwaarde van N-VA in de federale regering is.

Wat Vlaams Belang het meest in het oog springt is het fonds van 600 miljoen euro dat wordt opgericht om de gedupeerde Arco-spaarders te vergoeden. ‘De N-VA, die zich voor de camera’s aanvankelijk steeds hard opstelde in het Arco-dossier, zwijgt nu in alle talen, gaat door de knieën en werkt stilzwijgend mee aan wat in feite gelegaliseerde diefstal is’, zegt Vlaams Belang. ‘CD&V haalt haar slag thuis.’

Ook in het dossier van de mystery calls kon N-VA niet het verschil maken, stelt de oppositiepartij vast. ‘We gaan toch geen heksenjacht ontketenen?, vroeg een N-VA-kamerlid zich hierover nog terecht af eerder deze maand. Jammer genoeg blijkt voor de zoveelste keer dat er op een paar weken tijd heel wat kan veranderen, aangezien de regering de mystery calls nu gewoon zal invoeren. Men beliegt met andere woorden gewoon zijn eigen achterban.’

Van stappen naar rechtvaardige en transparante fiscaliteit is geen sprake volgens Vlaams Belang. ‘De veelbesproken taks op effectenrekeningen van boven 500.000 euro is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Professor fiscaal recht Michel Maus bevestigt dat ook.’ ‘Na het bekijken van dit zomerakkoord kan men zich de vraag stellen wat de N-VA nog in deze regering doet of wat haar precieze meerwaarde er in is’, zegt voorzitter Tom Van Grieken. ‘Naar het verschil met haar traditionele coalitiegenoten MR, CD&V en Open VLD is het zoeken met een vergrootglas.’

Partner Content