"Dit was wel de magerste beleidsverklaring ooit", zo reageerde Open VLD-fractieleider Bart Tommelein op de Septemberverklaring van de regering Peeters. "Dit was echt een heel mager beestje. Het leek meer op een verkiezingsspeech dan op een beleidsverklaring", aldus Tommelein.

Volgens de liberale fractieleider blinkt de regering vooral uit in het "niet maken en het vooruitschuiven van keuzes". Er blijft volgens Tommelein ook nog veel onduidelijkheid. "De regering zegt dat ze 1 miljard zal investeren, gespreid over zeven jaar. Hoe gaan ze dat doen? Bovendien belast men daarmee niet alleen de volgende regering, maar ook de regering nadien".

Bart Tommelein (Open VLD), Belga
Bart Tommelein (Open VLD) © Belga

Tommelein stoort zich ook aan het feit dat Peeters zich op de borst klopt met een begrotingsevenwicht en investeringen in extra plaatsen in de zorg en de kinderopvang. "Hij zegt wel dat er extra plaatsen zijn bijgekomen, maar hij vergeet er bij te zeggen hoeveel mensen er nog op de wachtlijst staan. En wat dat begrotingsevenwichtbetreft: het zou er nog aan mankeren. De voorbije jaren heeft de Vlaamse regering 4 miljard euro extra aan inkomsten gekregen."

De liberale fractieleider vond het tot slot ook opvallend dat Peeters in zijn verklaring "met geen woord heeft gerept" over de mobiliteitsproblemen. "Alsof de mobiliteitsproblemen in Antwerpen en de files opgelost zijn", sneert Tommelein.

Groen: 'Septemberverklaring was campagnespeech'

Ook Groen was niet onder de indruk van de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. "De verklaring was heel kort omdat er gewoon ook niets te zeggen viel. Het was eigenlijk een campagnespeech", zegt fractieleidster Elisabeth Meuleman. De Vlaamse groenen verwachten van de Vlaamse regering "meer, veel meer".

Volgens Groen zijn de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A het nergens nog over eens en dreigt het laatste werkingsjaar van Peeters II daarom "een verloren jaar" te worden.

Elisabeth Meuleman (Groen), Belga
Elisabeth Meuleman (Groen) © Belga

Meuleman verwijst naar het groenboek over de staatshervorming. "Dat is een keuzemenu geworden waar alle partijen hun eigen accenten in plaatsten, maar in se zijn de meerderheidspartijen het niet meer eens over wat te doen met het woonbeleid, gezinsbeleid en arbeidsmarktbeleid".

Groen weerlegt ook dat de regering een mooi palmares kan voorleggen. "De cijfers van de begroting kloppen, maar de cijfers van de wachtlijsten niet. Nog steeds niet. Tienduizenden mensen met een handicap wachten, nog steeds. 109.150 tot 162.629 ouderen wachten op een plaats in een rusthuis, nog steeds. 44.000 plaatsen in de kinderopvang zijn er nodig tegen 2020, nog steeds", aldus Meuleman. "Deze regering doet het misschien enigszins goed op papier, maar niet in de samenleving", besluit de Groen-fractieleidster.

"Dit was wel de magerste beleidsverklaring ooit", zo reageerde Open VLD-fractieleider Bart Tommelein op de Septemberverklaring van de regering Peeters. "Dit was echt een heel mager beestje. Het leek meer op een verkiezingsspeech dan op een beleidsverklaring", aldus Tommelein.Volgens de liberale fractieleider blinkt de regering vooral uit in het "niet maken en het vooruitschuiven van keuzes". Er blijft volgens Tommelein ook nog veel onduidelijkheid. "De regering zegt dat ze 1 miljard zal investeren, gespreid over zeven jaar. Hoe gaan ze dat doen? Bovendien belast men daarmee niet alleen de volgende regering, maar ook de regering nadien".De liberale fractieleider vond het tot slot ook opvallend dat Peeters in zijn verklaring "met geen woord heeft gerept" over de mobiliteitsproblemen. "Alsof de mobiliteitsproblemen in Antwerpen en de files opgelost zijn", sneert Tommelein. Ook Groen was niet onder de indruk van de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. "De verklaring was heel kort omdat er gewoon ook niets te zeggen viel. Het was eigenlijk een campagnespeech", zegt fractieleidster Elisabeth Meuleman. De Vlaamse groenen verwachten van de Vlaamse regering "meer, veel meer".Volgens Groen zijn de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A het nergens nog over eens en dreigt het laatste werkingsjaar van Peeters II daarom "een verloren jaar" te worden. Groen weerlegt ook dat de regering een mooi palmares kan voorleggen. "De cijfers van de begroting kloppen, maar de cijfers van de wachtlijsten niet. Nog steeds niet. Tienduizenden mensen met een handicap wachten, nog steeds. 109.150 tot 162.629 ouderen wachten op een plaats in een rusthuis, nog steeds. 44.000 plaatsen in de kinderopvang zijn er nodig tegen 2020, nog steeds", aldus Meuleman. "Deze regering doet het misschien enigszins goed op papier, maar niet in de samenleving", besluit de Groen-fractieleidster.