Uit het Verkeersindicatorenrapport 2011 blijkt dat het aantal voertuigen op de Vlaamse snelwegen vorig jaar, na een stagnatie bij het begin van de economische crisis, opnieuw is gestegen.

De crisis leek ons wegennet in 2008 en 2009 ietwat te ontlasten, maar daar kwam een einde aan in 2010. Ook in 2011 ging het aantal wagens en vrachtwagens op onze snelwegen alweer omhoog. Het totale aantal voertuigen op werkdagen steeg met 1,8 procent.

Antwerpse Ring het drukst

De Antwerpse Ring spant de kroon: het drukste wegvak van Vlaanderen, de R1 tussen Berchem en Borgerhout, verwerkt liefst 267.000 voertuigen per dag. De meest verzadigde wegvakken moeten daarentegen op de Brusselse Ring worden gezocht, omdat die minder rijstroken telt dan zijn Antwerpse evenknie.

De filedruk in de regio Brussel lag in 2011, ook zonder megashoppingcentrum, zo'n 12 procent hoger dan twee jaar eerder. De tien langste files deden zich vorig jaar allemaal voor in de ochtendspits en waren het gevolg van regen in combinatie met enkele ongevallen.

Probleem is recreatief verkeer

"Volgens de prognoses blijft het woon-werkverkeer stabiel tot minstens 2050", analyseert Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. ."Maar het grootste probleem is het recreatieve verkeer"

Smagghe ziet een verklaring in het feit dat de levensverwachting stijgt en dat mensen ook langer gezond blijven. "Er worden ook steeds meer evenementen georganiseerd waarvoor men de baan op moet. Kijk maar eens om je heen in de file." (Belga/TE)

Uit het Verkeersindicatorenrapport 2011 blijkt dat het aantal voertuigen op de Vlaamse snelwegen vorig jaar, na een stagnatie bij het begin van de economische crisis, opnieuw is gestegen. De crisis leek ons wegennet in 2008 en 2009 ietwat te ontlasten, maar daar kwam een einde aan in 2010. Ook in 2011 ging het aantal wagens en vrachtwagens op onze snelwegen alweer omhoog. Het totale aantal voertuigen op werkdagen steeg met 1,8 procent. Antwerpse Ring het drukst De Antwerpse Ring spant de kroon: het drukste wegvak van Vlaanderen, de R1 tussen Berchem en Borgerhout, verwerkt liefst 267.000 voertuigen per dag. De meest verzadigde wegvakken moeten daarentegen op de Brusselse Ring worden gezocht, omdat die minder rijstroken telt dan zijn Antwerpse evenknie. De filedruk in de regio Brussel lag in 2011, ook zonder megashoppingcentrum, zo'n 12 procent hoger dan twee jaar eerder. De tien langste files deden zich vorig jaar allemaal voor in de ochtendspits en waren het gevolg van regen in combinatie met enkele ongevallen. Probleem is recreatief verkeer "Volgens de prognoses blijft het woon-werkverkeer stabiel tot minstens 2050", analyseert Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. ."Maar het grootste probleem is het recreatieve verkeer" Smagghe ziet een verklaring in het feit dat de levensverwachting stijgt en dat mensen ook langer gezond blijven. "Er worden ook steeds meer evenementen georganiseerd waarvoor men de baan op moet. Kijk maar eens om je heen in de file." (Belga/TE)