Dinsdag stonden voor het eerst twee rijen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. In de ene rij bevonden zich de meer dan tweehonderdvijftig asielzoekers die maandag waren geweigerd, aangevuld met wie terugkwam voor een tweede interview. Toen om 8 uur de deuren van de DVZ aan de Antwerpsesteenweg opengingen, konden zij met voorrang naar binnen.

Van wie in de andere rij voor het eerst stond aan te schuiven, mocht uiteindelijk niemand binnen. Opnieuw ging het grotendeels om vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië die via Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië en Hongarije de Schengenzone bereikt hebben. Net als maandag kregen de nieuwkomers een in het Nederlands opgesteld document, ditmaal in het blauw, waarmee ze zich woensdag kunnen aandienen.

Er werden 183 documenten uitgedeeld, maar omdat elk gezin er maar één ontving, ging het in totaal om meer dan 200 asielzoekers. Zij zullen dinsdagavond onderdak moeten vinden. "We zijn ons ervan bewust dat deze situatie onhoudbaar is", zegt Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Vrijdag komt er een ministerraad waarop nieuwe middelen besproken worden." Dat het document dat de asielzoekers ontvangen enkel in het Nederlands is opgesteld, wijt men bij DVZ aan de noodtoestand. "Eens de mensen binnen zijn, is er informatie in meer dan 50 talen en kunnen ze beroep doen op een tolk", klinkt het. (Belga/NSK)

Dinsdag stonden voor het eerst twee rijen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. In de ene rij bevonden zich de meer dan tweehonderdvijftig asielzoekers die maandag waren geweigerd, aangevuld met wie terugkwam voor een tweede interview. Toen om 8 uur de deuren van de DVZ aan de Antwerpsesteenweg opengingen, konden zij met voorrang naar binnen.Van wie in de andere rij voor het eerst stond aan te schuiven, mocht uiteindelijk niemand binnen. Opnieuw ging het grotendeels om vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië die via Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië en Hongarije de Schengenzone bereikt hebben. Net als maandag kregen de nieuwkomers een in het Nederlands opgesteld document, ditmaal in het blauw, waarmee ze zich woensdag kunnen aandienen.Er werden 183 documenten uitgedeeld, maar omdat elk gezin er maar één ontving, ging het in totaal om meer dan 200 asielzoekers. Zij zullen dinsdagavond onderdak moeten vinden. "We zijn ons ervan bewust dat deze situatie onhoudbaar is", zegt Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Vrijdag komt er een ministerraad waarop nieuwe middelen besproken worden." Dat het document dat de asielzoekers ontvangen enkel in het Nederlands is opgesteld, wijt men bij DVZ aan de noodtoestand. "Eens de mensen binnen zijn, is er informatie in meer dan 50 talen en kunnen ze beroep doen op een tolk", klinkt het. (Belga/NSK)