Europa en Rusland hebben een akkoord bereikt over de opheffing van het Russisch importverbod voor groenten.
Vanaf donderdag kan België opnieuw groenten naar Rusland uitvoeren. De Commissie bereikte daarover met de Russische autoriteiten een akkoord. Het Russische embargo werd ingevoerd als gevolg van de besmettingen met de EHEC-bacterie in Europa.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso had al op 10 juni met de Russische regering een principeakkoord bereikt over de opheffing van het importverbod, maar nu pas zijn de onderhandelingen over de details van de certificering afgerond.

De Europese landen moeten aantonen dat hun groenten getest zijn op de aanwezigheid van de EHEC-bacterie. België, Nederland en Polen beschikken reeds over het vereiste monitoringsysteem en kunnen volgens de woordvoerder van de Commissie de export van verse groenten hervatten.

Boze reacties
Als reactie op de verspreiding van de bacterie in Europa besloot Rusland op 2 juni een importverbod op Europese verse groenten in te voeren. Dat zorgde voor boze reacties bij de Europeanen, die de maatregelen buiten proportie vonden. Europa exporteert jaarlijks 1,1 miljoen ton groenten naar Rusland voor een totale waarde van 600 miljoen euro. Het Russische embargo betekende ook een zware klap voor de Vlaamse tuinbouwsector, die jaarlijks voor 30 miljoen euro groenten slijt in Rusland.

Dinsdag nog maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend dat de E.coli O104-bacterie niet is aangetroffen in Belgische groenten. Dat bleek volgens het agentschap uit de resultaten van de analyses van 386 monsters van groenten en groentescheuten. (Belga/TE)

Europa en Rusland hebben een akkoord bereikt over de opheffing van het Russisch importverbod voor groenten. Vanaf donderdag kan België opnieuw groenten naar Rusland uitvoeren. De Commissie bereikte daarover met de Russische autoriteiten een akkoord. Het Russische embargo werd ingevoerd als gevolg van de besmettingen met de EHEC-bacterie in Europa. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso had al op 10 juni met de Russische regering een principeakkoord bereikt over de opheffing van het importverbod, maar nu pas zijn de onderhandelingen over de details van de certificering afgerond. De Europese landen moeten aantonen dat hun groenten getest zijn op de aanwezigheid van de EHEC-bacterie. België, Nederland en Polen beschikken reeds over het vereiste monitoringsysteem en kunnen volgens de woordvoerder van de Commissie de export van verse groenten hervatten. Boze reacties Als reactie op de verspreiding van de bacterie in Europa besloot Rusland op 2 juni een importverbod op Europese verse groenten in te voeren. Dat zorgde voor boze reacties bij de Europeanen, die de maatregelen buiten proportie vonden. Europa exporteert jaarlijks 1,1 miljoen ton groenten naar Rusland voor een totale waarde van 600 miljoen euro. Het Russische embargo betekende ook een zware klap voor de Vlaamse tuinbouwsector, die jaarlijks voor 30 miljoen euro groenten slijt in Rusland. Dinsdag nog maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend dat de E.coli O104-bacterie niet is aangetroffen in Belgische groenten. Dat bleek volgens het agentschap uit de resultaten van de analyses van 386 monsters van groenten en groentescheuten. (Belga/TE)