Oplossing in de maak om Salah Abdeslam in België terecht te laten staan

05/10/17 om 19:40 - Bijgewerkt om 19:40

Bron: Belga

Het Belgisch federaal parket en het parket van Parijs hebben een oplossing gevonden om Salah Abdeslam in België te laten terechtstaan voor de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in Vorst. Dat meldt VRT en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

Oplossing in de maak om Salah Abdeslam in België terecht te laten staan

Beeld van de interventie waarbij Salah Abdeslam werd opgepakt in Molenbeek © Reuters

Salah Abdeslam zit in Frankrijk in voorlopige hechtenis maar heeft aangegeven dat hij het proces, dat op 18 december begint, wil bijwonen. 'We hebben nu een juridische oplossing gevonden, die weliswaar nog in beide landen aan de rechter moet voorgelegd worden', meldt het federaal parket.

De schietpartij in de Driesstraat in Vorst vond op 15 maart 2016 plaats toen leden van het gemeenschappelijk Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, daar een huiszoeking wilden uitvoeren. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen en drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin één van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat één van hen Salah Abdeslam was. Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arrresterren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Beide mannen moeten vanaf 18 december terechtstaan in Brussel voor moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit. Ayari zit in een Belgische cel maar Abdeslam zit in Frankrijk in voorlopige hechtenis - voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs - en heeft voorlopig geen advocaat meer. Op de inleidende zitting van de correctionele rechtbank, op 26 september, meldde het federaal parket dat Abdeslam laten weten had dat hij het proces in persoon wilde bijwonen.

'Beide parketten, het Belgisch federaal parket en het parket van Parijs, hebben een juridische oplossing gezocht en gevonden om Abdeslam in België te laten terechtstaan', zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 'Die moet wel nog in beide landen aan de rechter voorgelegd worden. In België zal dat de bodemrechter, de correctionele rechtbank zijn.' Wat de uitgedokterde oplossing is, wou het federaal parket niet verduidelijken.

Onze partners