"Het is een belangrijke fase in het onderzoek Operatie Kelk, waarin we doelgericht op zoek gaan naar belangrijke bouwstenen", meldt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. "Er zijn tweehonderd verklaringen van slachtoffers afgelegd en 87 burgerlijke partijen. We waren op zoek naar persoonlijke dossiers van specifieke geestelijken, die in de verklaringen van de slachtoffers genoemd zijn."

'Niets te verbergen'
Onderzoeksrechter De Troy en een vijftiental speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie trokken maandag naar de bisdommen in Antwerpen en Hasselt, en naar het aartsbisdom in Mechelen. Er werden enkele dossiers meegenomen rond seksueel misbruik in de Kerk.

De woordvoerster wil geen uitspraken doen over andere bisschoppelijke paleizen die misschien nog bezocht zullen worden. "We hebben de hele dag volledige medewerking gekregen. Alles is legaal verlopen", verzekerde Pellens nog.

Bij de huiszoeking bij het bisdom Antwerpen zijn een tiental dossiers rond seksueel misbruik in beslag genomen, net als enkele lijsten met namen van slachtoffers die het bisdom gecontacteerd hadden. Het gaat zowel om oudere als meer recente dossiers, zegt woordvoerder Olivier Lins van het bisdom Antwerpen.

Ook in het bisdom Hasselt waren de speurders op zoek naar informatie. "Wij hebben helemaal niets te verbergen", aldus woordvoerder Clem Vande Broek van het bisdom. "Van elke klacht en melding bestaat een dossier waarin perfect kan teruggevonden worden wanneer en aan wie bij Justitie wij de informatie hebben overgemaakt."

Vervolg van 2010

Bij het aartsbisdom in Mechelen werd ook een huiszoeking gehouden. Er werden tien dossiers van overleden priesters meegenomen.

Met de nieuwe huiszoekingen krijgen de huiszoekingen van 24 juni 2010 in het aartsbisschoppelijk paleis en de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels in Mechelen een vervolg.

De huiszoekingen van juni 2010 kaderden in Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek dat de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy voert naar seksueel misbruik van kinderen en een mogelijke doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke kerk. (Belga/TE)

"Het is een belangrijke fase in het onderzoek Operatie Kelk, waarin we doelgericht op zoek gaan naar belangrijke bouwstenen", meldt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. "Er zijn tweehonderd verklaringen van slachtoffers afgelegd en 87 burgerlijke partijen. We waren op zoek naar persoonlijke dossiers van specifieke geestelijken, die in de verklaringen van de slachtoffers genoemd zijn." 'Niets te verbergen' Onderzoeksrechter De Troy en een vijftiental speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie trokken maandag naar de bisdommen in Antwerpen en Hasselt, en naar het aartsbisdom in Mechelen. Er werden enkele dossiers meegenomen rond seksueel misbruik in de Kerk. De woordvoerster wil geen uitspraken doen over andere bisschoppelijke paleizen die misschien nog bezocht zullen worden. "We hebben de hele dag volledige medewerking gekregen. Alles is legaal verlopen", verzekerde Pellens nog. Bij de huiszoeking bij het bisdom Antwerpen zijn een tiental dossiers rond seksueel misbruik in beslag genomen, net als enkele lijsten met namen van slachtoffers die het bisdom gecontacteerd hadden. Het gaat zowel om oudere als meer recente dossiers, zegt woordvoerder Olivier Lins van het bisdom Antwerpen. Ook in het bisdom Hasselt waren de speurders op zoek naar informatie. "Wij hebben helemaal niets te verbergen", aldus woordvoerder Clem Vande Broek van het bisdom. "Van elke klacht en melding bestaat een dossier waarin perfect kan teruggevonden worden wanneer en aan wie bij Justitie wij de informatie hebben overgemaakt." Vervolg van 2010Bij het aartsbisdom in Mechelen werd ook een huiszoeking gehouden. Er werden tien dossiers van overleden priesters meegenomen. Met de nieuwe huiszoekingen krijgen de huiszoekingen van 24 juni 2010 in het aartsbisschoppelijk paleis en de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels in Mechelen een vervolg. De huiszoekingen van juni 2010 kaderden in Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek dat de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy voert naar seksueel misbruik van kinderen en een mogelijke doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke kerk. (Belga/TE)