Openbare omroep lost diversiteitsdoelstellingen in

© Belga

De VRT loste in 2012 de diversiteitsdoelstellingen in. Toch is er nog werk aan de winkel.

De diversiteitsdoelstellingen van de VRT, waarin onder meer streefcijfers zijn opgenomen voor de schermaanwezigheid van vrouwen en “nieuwe Vlamingen”, werden in 2012 nipt gehaald. Toch is er nog werk aan de winkel voor de openbare omroep, want niet alle zenders blijken even goede cijfers voor te kunnen leggen. Dat heeft de VRT bekendgemaakt.

In de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering worden voor de openbare omroep verschillende criteria vastgelegd op het vlak van diversiteit. Zo is onder meer bepaald dat vrouwen (33 procent) en “nieuwe Vlamingen” (5 procent) voldoende aan bod moeten komen in de uitzendingen.

Lena De Meerleer: ‘Bijkomende inspanningen zijn nodig’

In 2012 is de openbare omroep er alvast in geslaagd om die streefcijfers te halen, zo blijkt uit een onderzoek dat gevoerd werd door socioloog Marc Hooghe (KU Leuven). Zo kan 6,2 procent van de mensen die op televisie aan het woord gelaten worden, omschreven worden als “nieuwe Vlaming”.

Ook bij vrouwen (33,8 procent) wordt de norm gehaald, al worden de cijfers iets minder positief als gekeken wordt naar de manier waarop vrouwen in beeld worden gebracht. “In vergelijking met mannen, worden vrouwen immers nog altijd meer in beperkte rol getoond, als huisvrouw bijvoorbeeld”, zegt Hooghe.

Lena De Meerleer, directeur productie bij de openbare omroep, toonde zich tevreden dat de doelstellingen globaal behaald werden. Ze maakte wel duidelijk dat er nog bijkomende inspanningen nodig zijn. “We willen dat de cijfers op alle netten afzonderlijk gehaald worden”, klonk het. Momenteel doet vooral Ketnet het goed. “Op Eén en Canvas is er nog werk aan de winkel”, aldus De Meerleer.

Toegankelijkheid VRT-aanbodOok de andere doelstellingen die aan de openbare omroep werden opgelegd, werden doorgaans behaald. Zo slaagde de VRT erin om met haar radio- en televisiekanalen voldoende vrouwen, jongeren en nieuwe Vlamingen te bereiken.

En wat betreft de toegankelijkheid van het VRT-aanbod, onder ander door ondertiteling via teletekst, lijkt de omroep eveneens op de goede weg. Zo is momenteel 94 procent van de programma’s beschikbaar met ondertiteling, terwijl in de beheersovereenkomst 95 procent tegen eind 2014 wordt vooropgesteld. Vooral bij de nieuws- en duidingsprogramma’s moet nog een versnelling hoger worden geschakeld: tegen eind volgend jaar moeten die namelijk allemaal ondertiteld worden, terwijl dat nu nog maar voor 95 procent het geval is.

Ten slotte werden er ook doelstellingen opgelegd voor de samenstelling van het VRT-personeelsbestand. Daar strandt de VRT, met 39 procent vrouwelijke werknemers, op een zucht van de doelstelling die tegen eind 2014 gehaald moet worden (40 procent). Het aantal vrouwen in een leidinggevende functie ligt met 34 procent wel al hoog genoeg. Over het aantal nieuwe Vlamingen dat bij de VRT werkt, zijn geen cijfers beschikbaar. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content