Openbaar Ministerie wil mensensmokkelaars pluimen

In het Brusselse Maximiliaanpark verzamelen migranten © Franky Verdickt

Nog meer dan celstraffen opleggen moet het gerecht mensensmokkelaars in hun portemonnee treffen. ‘Pas dan kun je zulke bendes ­definitief oprollen’, zegt Christian De Valkeneer, voorzitter van het College van het Openbaar Ministerie. Hij spreekt van een pijnpunt dat dringend aangepakt moet worden, berichten kranten van Mediahuis maandag.

Als voorzitter van het Col­lege van het Openbaar Ministerie zal de Luikse procureur-generaal maandag een omzendbrief sturen naar alle parketten met de vraag om een nog betere focus op en een uniforme aanpak van mensensmokkel. En vooral: meer daadkracht in het actief opsporen van de winsten. Hij pleit voor een ‘handels­gerichte’ aanpak.

‘Het is natuurlijk een goede zaak om zo’n smokkelaar enkele jaren achter de tralies te steken. Maar zulke criminelen zien een gevangenisstraf als een accident de parcours, verlaten na afloop ons land en tellen hun honderdduizenden euro’s winst uit. Ze moeten voluit getroffen worden waar het pijn doet: in hun portemonnee’, zegt hij.

Het College van Procureurs-generaal wil zogenaamde suo’s, straf­uitvoeringsonderzoeken naar het vermogen van iemand die veroordeeld is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beaamt dat meer ingezet moet worden op het follow the money-principe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content