Openbaar Ministerie wil Belgische nationaliteit afnemen van terroristen Brussel

© Belga

Het openbaar ministerie heeft maandag aangekondigd het hof en de jury te zullen vragen om de Belgische nationaliteit af te nemen van vijf van de acht veroordeelden op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016. Dit omdat ze door deze feiten hebben aangetoond dat ze de Belgische staat en waarden verwerpen.

Procureur Paule Somers kondigde aan om deze maatregel te vragen voor veroordeelden Mohamed Abrini, Ali El Haddad Asufi, Oussama Atar, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. De overige veroordeelden zijn geen Belgen met dubbele nationaliteit. Abrini, El Haddad Asufi, Atar en El Makhoukhi hebben alle vier de Belgische en Marokkaanse nationaliteit. Hervé Bayingana Muhirwa is Belg-Rwandees.

Het afnemen van de dubbele nationaliteit kan volgens de Belgische wet enkel in bepaalde gevallen. Dit is onder meer het geval bij een veroordeling voor terrorisme die gepaard gaat met een celstraf van minimum 5 jaar, verduidelijkte Somers. Volgens het openbaar ministerie hebben de beschuldigden door de aanslagen ‘de nationale eensgezindheid ondermijnd’.

Partner Content