Open VLD wil meer abortuscentra in Vlaanderen, een verlenging van de termijn waarin legale abortus mogelijk is en een beter preventiebeleid. De Vlaamse liberalen krijgen alvast de steun van de Vrouwenraad, die donderdag voor het recht op abortus betoogt.

Verschillende - veelal Franstalige - partijen opperden de voorbije weken de mogelijkheid om de periode voor wettelijke abortussen te verlengen.

Momenteel mogen vrouwen in België tot de twaalfde week van de zwangerschap een abortus laten uitvoeren. Ook Open VLD spreekt zich nu uit voor een verlenging van die termijn.De partij wil tegelijk een beter preventiebeleid op poten zetten.

'Daarvoor zal wel meer informatie nodig zijn over de 18.000 abortussen die elk jaar in ons land worden uitgevoerd. Enkel zo kunnen abortussen zoveel mogelijk vermeden worden', zegt Kamerfractieleidster Hilde Vautmans.

Donderdag organiseert de Vrouwenraad een betoging in Brussel om aan te kaarten dat nog niet elke lidstaat van de Europese Unie het recht op abortus heeft erkend.

De Vrouwenraad schaart zich nu achter het pleidooi voor meer abortuscentra in Vlaanderen.

'Vrouwen moeten voor elke medische ingreep, of het nu voor een abortus of iets anders is, in Vlaanderen terechtkunnen', zegt bestuurdlid Sigrun Jorissen.

Jorissen benadrukt wel dat de Vrouwenraad de kwestie niet politiek wil benaderen wegens het pluralitisch karakter van de organisatie. 'Wij bekijken het enkel vanuit het standpunt van de vrouw'.

Tanguy Laudelout

Open VLD wil meer abortuscentra in Vlaanderen, een verlenging van de termijn waarin legale abortus mogelijk is en een beter preventiebeleid. De Vlaamse liberalen krijgen alvast de steun van de Vrouwenraad, die donderdag voor het recht op abortus betoogt.Verschillende - veelal Franstalige - partijen opperden de voorbije weken de mogelijkheid om de periode voor wettelijke abortussen te verlengen.Momenteel mogen vrouwen in België tot de twaalfde week van de zwangerschap een abortus laten uitvoeren. Ook Open VLD spreekt zich nu uit voor een verlenging van die termijn.De partij wil tegelijk een beter preventiebeleid op poten zetten. 'Daarvoor zal wel meer informatie nodig zijn over de 18.000 abortussen die elk jaar in ons land worden uitgevoerd. Enkel zo kunnen abortussen zoveel mogelijk vermeden worden', zegt Kamerfractieleidster Hilde Vautmans. Donderdag organiseert de Vrouwenraad een betoging in Brussel om aan te kaarten dat nog niet elke lidstaat van de Europese Unie het recht op abortus heeft erkend. De Vrouwenraad schaart zich nu achter het pleidooi voor meer abortuscentra in Vlaanderen.'Vrouwen moeten voor elke medische ingreep, of het nu voor een abortus of iets anders is, in Vlaanderen terechtkunnen', zegt bestuurdlid Sigrun Jorissen.Jorissen benadrukt wel dat de Vrouwenraad de kwestie niet politiek wil benaderen wegens het pluralitisch karakter van de organisatie. 'Wij bekijken het enkel vanuit het standpunt van de vrouw'.Tanguy Laudelout