Open VLD stelt ‘brugpensioen’ voor leerkrachten ter discussie

Het systeem van terbeschikkingstelling kost ruim 210 miljoen euro per jaar en is niet meer aangepast aan de huidige situatie, vindt Open VLD-fractieleider in het Vlaams parlement Sas van Rouveroij.

Open VLD wil het systeem van “terbeschikkingstelling” (TBS) voor leerkrachten opnieuw ter discussie stellen. Dat is “een soort van brugpensioen” dat de kansen van jonge leerkrachten destijds moest verhogen, toen er nog te veel onderwijzers actief waren. Intussen zit Vlaanderen echter met een lerarentekort en kost het systeem jaarlijks ruim 210 miljoen euro, verduidelijkt liberaal fractieleider in het Vlaams parlement Sas van Rouveroij.

Van Rouveroij liet het TBS-balonnetje los op de VRT-radio. Concreet vraagt hij minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) om rond de tafel te gaan zitten met de sociale partners, om samen naar een bijsturing te zoeken.

‘Optrekken pensioensleeftijd moet ook in onderwijs bespreekbaar zijn’

Met de pensioenhervormingen van de federale regering is immers ook aan de rest van de samenleving een inspanning gevraagd, verduidelijkt de liberaal aan Belga. “De minimumleeftijd voor het individueel brugpensioen is in alle andere sectoren opgetrokken tot zestig jaar, dus dat moet toch ook voor het onderwijs bespreekbaar zijn.”

Het systeem meteen helemaal afschaffen, hoeft voor van Rouveroij niet. Langer werken moet immers ook voor leerkrachten houdbaar blijven, stelt hij, verwijzend naar de stress en de specifieke problemen in het onderwijs. “Maar mits de nodige flankerende maatregelen zou een gelijkschakeling op zestig jaar toch bespreekbaar moeten zijn.”

210 miljoen euro

Het systeem van terbeschikkingstelling dateert van de jaren ’80, waarbij leerkrachten vanaf 55 dan wel 58 jaar kunnen stoppen met werken, terwijl ze toch nog zeventig procent van hun loon doorbetaald krijgen tot aan hun pensioen. Momenteel maken er zo’n 10.000 mensen gebruik van, wat vorig jaar 211 miljoen euro heeft gekost, aldus nog van Rouveroij. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content