Open Vld pleit voor debat over het basisinkomen

Nele Lijnen (Open Vld) © BELGA

Finland start volgend jaar met een groot project rond het basisinkomen. Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen hoopt dat het thema nu snel geagendeerd wordt in de Kamer.

De Kamer in Finland start een grootschalig proefproject op rond het basisinkomen. 2.000 werklozen zullen telkens 500 euro krijgen. Voor het proefproject trekt de Finse regering 20 miljoen euro uit. Op termijn zou de volledige invoering van het basisinkomen in Finland tot de mogelijkheden behoren.

‘Finland trekt hiermee revolutionair de kaart van de toekomst en durft zonder dogma’s een gigantisch proefproject aan’, meent Nele Lijnen. Vorige week nam de Kamer haar voorstel van resolutie in overweging. Daarin wordt de regering gevraagd ‘de financiële en structurele impact van de invoering van het universeel, onvoorwaardelijk en individueel basisinkomen in België te laten onderzoeken door het Federaal Planbureau.’

Naast het proefproject in Finland heeft in Nederland het Netwerk voor Politieke Innovatie ook een voorstel gelanceerd om een brede maatschappelijke kosten/baten analyse uit te voeren naar het basisinkomen. De hoofdprobleemstelling van het onderzoekprogramma luidt: wat zijn de merites, kosten, en nadelige effecten van invoering van een basisinkomen?

Ook het Open Vld-congres van vorig jaar uitte de ambitie om het principe van het basisinkomen verder te onderzoeken. Lijnen hoopt dat het thema snel geagendeerd wordt in de Kamer, eventueel in een specifieke commissie of werkgroep. ‘Ons land mag niet achterblijven. Experimenten zijn allemaal beperkt in duur, omvang of doelgroep. En ze kosten veel geld. De resultaten van Finland zullen ook voor ons land veel zinvolle informatie opleveren. Als wij ons parallel kunnen buigen over verregaand onderzoek de komende jaren dan worden de eerste echte stappen naar een universeel onvoorwaardelijk basisinkomen in ons land gezet’, besluit het Open Vld-Kamerlid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content