Open VLD oogst wat het gezaaid heeft in Gent: een oorlog met SP.A

Daniël Termont © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Politiek is meer dan bureaucratie en wetteksten: het is emotie, wrok, misnoegd zijn, messen in de rug. En wie de lakens deelt met de vijanden van Daniël Termont (SP.A), hoeft in Gent op weinig socialistische sympathie te rekenen. Die les leert Open VLD vandaag.

Liever met de CD&V van Mieke Van Hecke dan de liberalen van Mathias De Clercq. Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) zei het bijna langs de neus weg, in ‘De Meulemeester In Debat’ van VTM NIEUWS.

Die uitspraak heeft zijn effect niet gemist. Nadat SP.A en Groen een week lang de camera’s op de Antwerpse verkiezingen van 2018 gericht hielden, werd de blik halsoverkop naar Gent gedirigeerd met een stevige vertrouwensbreuk in het paarsgroene stadsbestuur. Dat heeft Open VLD aan zichzelf te danken.

Van de wekelijkse plenaire zittingen in het Vlaams Parlement wordt door kwatongen wel eens beweerd dat ze een groot uitgevallen Antwerpse gemeenteraad zijn. Een paar honderd meter verder, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, speelde zich de voorbije maanden iets vergelijkbaars af. Daar lieten liberalen en N-VA’ers geen kans onberoerd om met de debatten over de nieuwe kraakwet het Gentse beleid van Daniël Termont af te vallen.

Egbert Lachaert (Open VLD), die zich het afgelopen jaar in de Kamer als liberale pitbull profileerde tegen alles wat naar links beleid of Kris Peeters rook, vormde in zijn kritiek een geoliede tandem met Peter Dedecker (N-VA). Wanneer Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in een vrij moment zich niet moest bekommeren om de debatten die hij weer eens had laten ontsporen, tweette die er eveneens vrolijk op los over Termont en zijn halfbakken houding tegenover de krakersproblematiek.

Dat de liberalen in de Kamer keer op keer de Gentse burgemeester kapittelden, moest vroeg of laat wel wrevel opwekken.

Van Dedecker en Bracke was dat goed gezien, want in Gent verzeilde N-VA na de laatste verkiezingen naar de oppositiebanken, en met voormalig staatssecretaris Elke Sleurs heeft de lokale afdeling vooralsnog geen boegbeeld dat aan de populaire en mediagenieke Termont kan tippen. Open VLD speelde met haar voortdurende kritiek dan weer hoog spel, want de liberalen besturen in Gent samen met het roodgroen kartel.

Intussen maakte Mathias De Clercq er geen geheim van dat hij graag Termont wil opvolgen als burgemeester. Termont zelf is geen kandidaat meer in 2018 en laat het lijsttrekkerschap aan Rudy Coddens, maar blijft in de aanloop naar de stembusslag wel het belangrijkste gezicht van de partij. Dat de liberalen in de Kamer keer op keer de Gentse burgemeester kapittelden, moest vroeg of laat wel wrevel opwekken. Bovendien zinde het de socialisten allerminst dat De Clercq blijkbaar tegen de Gentse N-VA-afdeling en Bracke ging aanschurken.

Siegfried Bracke is voor de Gentse SP.A meer dan een kopstuk van de oppositie. Het was Bracke die Termont in nauwe schoentjes trachtte te brengen met een Gentse Optima-commissie. Toen die commissie besloot dat de burgemeester niet zo gek veel te verwijten viel – en alvast geen zware deontologische fouten ten laste gelegd kon worden – bleef Bracke het vuur niettemin oppoken. Het was ook Bracke die de exit van socialistisch schepen Tom Balthazar op zijn conto mocht schrijven: Balthazar nam de benen nadat bleek dat hij als bestuurder bij Publipart vergoed werd maar ook verantwoordelijk was voor een reeks bedenkelijke beleggingen, onder meer in de ontwikkeling van fosforbommen. Opnieuw slaagde Bracke erin een socialist al dan niet terecht als zakkenvuller te kijk te zetten.

Siegfried Bracke is voor de Gentse SP.A meer dan een kopstuk van de oppositie.

Wie dook nog op in de Publi-affaires? Bracke zelf, als mandataris bij Publilec. Hij dook ook op bij Telenet, waar hij een flink bedrag zou opgestreken hebben in de politieke adviesraad. Toen dat nieuws uitgerekend tijdens een gemeenteraad publiek werd gemaakt, hekelde Bracke dat hem het ‘imago van een poenschepper’ werd aangewreven. Waarop een briesende Termont: ‘Voelt u nu een beetje wat Tom heeft gevoeld? Nee. Dan bent u geen mens.

(Achteraf zou blijken dat Bracke nooit gefactureerd had en dus geen vergoeding had gekregen van Telenet, al bleek tussen de lijnen van Brackes uitleg ook dat dat waarschijnlijk kwam omdat hij simpelweg vergeten factureren was.)

Tussen Bracke en SP.A komt het echt nooit meer goed. Meteen ook de reden waarom het koketteren met Bracke door de socialisten als hoogverraad beschouwd werd. Tegelijk weet De Clercq dat hij weinig keuze heeft wil hij een kans maken op de burgemeesterssjerp. Groenrood heeft in Gent nog steeds een bijzonder brede achterban, ook al heeft Groen na de schandaalsfeer een meer nadrukkelijke rol in het partnerschap opgeëist. Open VLD kan enkel de burgemeester leveren als het naar goodwill gaat hengelen aan de overzijde van de politieke vijver, bij N-VA.

In die zin moet Termonts reprimande voor De Clercq vooral gezien worden als een waarschuwing: wil Open VLD de N-VA de wind in de zeilen geven, dan moet de partij in 2018 niet verwachten dat SP.A-Groen voor coalitiegesprekken op hun deur klopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content